Cum poți obține despăgubiri de la Facebook
Utilizatorii Facebook pot cere despăgubiri dacă datele lor personale au fost accesate ilegal, conform unei decizii recente a Curții Federale de Justiție. Instanța a stabilit că pierderea controlului asupra datelor este suficientă pentru compensații, chiar și fără dovezi de pierderi financiare.
Un tribunal german a decis luni că utilizatorii reţelei sociale Facebook, ale căror date au fost obţinute în mod ilegal în 2018 şi 2019, pot cere să fie despăgubiţi, transmite Reuters.
Curtea federală de justiţie (BGH) a hotărât că pierderea controlului asupra datelor online personale este un motiv pentru a fi despăgubit, fără să trebuiască să dovedeşti că ai suferit pierderi financiare concrete.
Mii de utilizatori de Facebook din Germania solicită despăgubiri de la firma mamă a reţelei sociale, grupul american Meta, pentru o protecţie insuficientă a datelor personale, după ce o terţă parte necunoscută a putut accesa conturile lor.
Solicitările de despăgubiri, care sunt rezultatul unei încălcări a securităţii datelor din 2021 cu privire la informaţiile colectate prin intermediul opţiunii Facebook friend search, au fost respinse, în principiu, de un tribunal inferior din Koln şi acum vor trebui să fie reexaminate.
Reclamanţii au solicitat despăgubiri de 1.000 de euro, însă BGH a estimat că aproximativ 100 de euro ar fi adecvat, în absenţa unor dovezi de pierderi financiare.
Cum a judecat instanța germană
Potrivit Curţii federale de justiţie (BGH), tribunalul inferior trebuie să stabilească dacă condiţiile de utilizare Facebook au fost transparente şi comprehensibile şi dacă consimţământul utilizatorilor cu privire la utilizarea datelor personale a fost unul voluntar.
Anterior, Meta a refuzat să plătească despăgubiri pe motiv că cei afectaţi nu au putut dovedi că au suferit pagube concrete.
După anunţarea deciziei BGH, un purtător de cuvânt de la Meta a spus că hotărârea curţii de la Karlsruhe „nu este consistentă cu un dosar recent de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, cea mai înaltă instanţă din Europa”. „Solicitări similare au fost respinse deja de 6.000 de ori de instanţele din Germina, şi un mare număr de judecători au decis că nu există motive pentru despăgubiri”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Aproximativ şase milioane de persoane din Germania au fost afectate de scurgerile de date.