Cum acționează România în războiul tarifar? Ministrul Economiei iese la rampă după avertismentul lui Bolojan / Orientarea spre noi piețe
Războiul tarifar începe să afecteze indirect și economiile europene, inclusiv România. Președintele interimar Ilie Bolojan a avertizat că o posibilă recesiune globală, chiar și ușoară, ar putea avea consecințe serioase. Într-o intervenție la Digi24, ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a subliniat că România este activ implicată în procesul decizional privind contramăsurile pregătite de UE, în efortul de a evita escaladarea conflictului comercial cu SUA. „Suntem la masa deciziilor”, a declarat ministrul. În fața schimbărilor din piața globală, România caută oportunități noi de export, a arătat ministrul Economiei.
„Aceste tarife la nivel european se negociază de către Comisia Europeană. România a fost prezentă masa deciziilor luni, când am avut o întâlnire foarte practică cu ceilalți miniștri ai economiei din statele membre ale Uniunii Europene, pe de o parte, și pe de altă parte atunci am avut o discuție cu comisarul european pentru comeț și securitatea economică. În momentul de față pot să vă spun că suntem într-o discuție foarte clară, în care analizăm un răspuns echilibrat, care să nu escaladeze acest conflict comercial între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, pentru că Statele Unite rămân în continuare un partener comercial esențial atât pentru Uniune, cât și pentru România”, a spus Ivan.
„Din acest motiv, nu dorim să escaladăm acest conflict și venim cu un răspuns care va avea un impact aproximativ de 21 de miliarde de dolari asupra exporturilor SUA către Uniunea Europeană. Și în același timp e un răspuns aproximativ în oglindă. În contextul în care noile taxe vamale pentru produse siderurgice, aluminiu, componente pentru automotive, se ridică undeva la 26 de miliarde de dolari. În acest punct de vedere, România e la masa deciziilor”, a subliniat el.
„Am participat la aceste discuții tocmai pentru a ne asigura că interesele noastre sunt reprezentate. Am cerut explicit, în numele României, să fie eliminate taxele suplimentare pentru tehnologii nucleare, care sunt în momentul de față în derulare și implementare la nivelul României, tocmai pentru a ne crește independența energetică față de combustibilii fosili. Acest lucru a fost acceptat și Uniunea Europeană nu va pune taxe suplimentare pentru tehnologiile nucleare”, a spus ministrul.
„În momentul de față, pe tot ceea ce înseamnă exporturi de materiale, oțel și aluminiu suntem undeva la un volum de 300 de milioane de dolari anual. Este evident că acest volum de export poate să fie absorbit de către piața comunitară a Uniunii Europene, iar aici avem două măsuri pe care le discutăm la nivel european și național: pe de o parte, să ne asigurăm că nu vom fi invadați cu produse ieftine din afara Uniunii Europene, iar pe de altă parte că vom avea în continuare stimulente și acces la finanțare pentru companiile care sunt afectate de aceste măsuri, tocmai pentru a nu le pune în imposibilitate de cash low până când se reorientează către noi piețe”, a spus ministrul.
Investiții strategice în industria de apărare
El a vorbit și despre industria de apărare.
„România a stat prea mult timp și a să aștepte ceea ce fac alții. Este evident că depinde foarte mult de deciziile altor state, dar în momentul de față, ceea ce putem să facem la nivel național, e să fim pregătiți pentru a ne asigura cât mai mare parte din lanțul de aprovizionare, inclusiv pentru segmentul de defence. Când spun acest lucru mă refer de la oțel până la capse, până la tot ceea ce înseamnă TNT, explozibil, care sunt materii prime critice în producția de pentru industria de apărare. Din acest punct de vedere, avem două mecanisme extrem de importante pe care vrem să le accesăm și aici suntem sincronizați la nivel guvernamental, în relație cu Ministerul Apărării, în relație cu Administrația Prezidențială și cu industria privată, tocmai pentru a ne asigura că avem capacități de producție și investim țintit acolo unde avem interes strategic, ca și țară, pentru a ne acoperi necesarul pentru Ministerul Apărării Naționale, apoi pentru a acoperi necesarul Uniunii Europene, acolo unde este un deficit, și pentru a crește producția în România și pentru a găsi noi piețe pentru produsele din țara noastră”, a spus Ivan.
„Nu va fi impactul atât de mare în mod direct asupra lor, pentru că în momentul de față mai mult important tehnologie decât exportăm. Ceea ce este foarte important, faptul că în momentul de față noi suntem într-o paradigmă în care ne repornim motoarele economice pentru a produce cât mai mult și a ne reduce dependențele față de alte state care ne furnizează în momentul de față. Am investit un miliard de lei din bani publici pentru a crește capacitatea de producție a companiilor din industria națională de apărare și ne pregătim foarte concret pentru a accesa cât mai mulți bani din mecanismul SAFE în valoare de 150 de miliarde de dolari la nivel european. Spunem explicit care ne sunt nevoile și nu mai așteptăm să ia alții decizii și noi doar să reacționăm. Suntem la masa deciziilor”, a adăugat ministrul.
„Este evident că nu e de dorit și nu e o mare bucurie pentru nimeni că avem aceste noi tarife, care evident, vor schimba dinamica pieței. Trebuie să fim agili, ne orientăm și către alte piețe din Orientul Mijlociu până în Asia pentru produsele noastre, acolo unde putem să fim furnizori de produse foarte bune, și în același timp ne protejăm producătorii din Uniunea Europeană cu bariere concrete pentru produse care vin mult mai ieftine la prețuri de dumping din afara Uniunii Europene”, a conchis el.