Știrile Zilei

Critici dure din Europa despre șocul electoral al succesului lui Călin Georgescu

Câștigarea primului tur al alegerilor prezidențiale din România de către Călin Georgescu continuă să genereze reacții internaționale, inclusiv o analiză dură publicată într-unul dintre cele mai influente cotidiane germane, *Frankfurter Allgemeine Zeitung*.

content-image

Michael Martens analizează două probleme majore: succesul neașteptat al unui candidat necunoscut, susținut de teorii conspiraționiste și TikTok, și încercarea coaliției guvernamentale de a anula alegerile prin Curtea Constituțională. Aceste acțiuni sunt criticate drept o „antireclamă pentru democrație”.

„România se confruntă în prezent cu o dublă farsă. Are loc în doar o săptămână, între turul întâi al alegerilor prezidențiale din ultima duminică din noiembrie și alegerile parlamentare din 1 Decembrie”, subliniază Martens chiar de la începutul analizei sale.

„Farsa 1: un candidat care anterior era în mare măsură necunoscut, care nu a jucat niciun rol în niciun sondaj, nu a deținut niciodată o poziție guvernamentală și a atras atenția prin răspândirea groteștilor teorii ale conspirației pe platforma de fragmente video Tiktok, câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale. Farsa a doua: Coaliția guvernamentală nu dorește să accepte înfrângerea candidaților săi la președinție și încearcă să fie declarat nul votul, pentru a preveni scrutinul regulat între doi candidați ai opoziției”, descrie Martens Una din ‘farsele’ care se petrec în România.

Călin Georgescu – ‘prietenului extremist de dreapta al lui Putin’

Autorul este de părere că actuala coaliție din România s-ar folosi în acest joc politic de Curtea Constituțională, „a cărei independență politică e serios pusă la îndoială”.

„Vechea zicală că alegerile ar fi fost interzise cu mult timp în urmă dacă ar fi putut schimba ceva este stupidă și populistă, dar și fundamental greșită pentru democrațiile funcționale. Dar dacă guvernul României va reuși într-adevăr ca alegerile să fie declarate invalide printr-o manevră simplă, s-ar aplica și în acest caz dictonul: alegerile vor continua până când rezultatul va conveni celor de la putere. Acest lucru  ar fi antireclamă pentru democrație”, notează Martens în publicația germană FAZ.

„Apoi, desigur, există farsa TikTok. Când platforma chineză a fost creată sub numele actual în 2018, părea inofensivă cu videoclipurile sale muzicale ultrascurte.”. Desigur, crede el, că acesta a fost scopul până când extremele din dreapta și stânga spectrului politic au descoperit oportunitatea, descriindu-i pe aceștia drept „politicieni care nu au avut sau nu au căutat acces la mass-media profesională, critică“. „Și-au încărcat videoclipurile, iar algoritmul le-a amestecat cu altfel de conținut într-o modalitate de neînțeles pentru cei din afară (…). Succesul prietenului extremist de dreapta al lui Putin, Călin Georgescu, în România este doar cel mai recent exemplu despre cât de bine funcționează acest algoritm”, descrie Martens.

Jurnalistul consideră  că oricum acest lucru este rău, în esență, dar „este și mai rău atunci când partidele guvernamentale încearcă să răstoarne rezultatele neplăcute ale alegerilor încercând să le invalideze prin justiție“.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button