Stiri TV

Crin Antonescu ‘nu a revenit în dezbaterea politică degeaba’. Politologul Cristian Pîrvulescu avansează două scenarii


Politologul Cristian Pîrvulescu susţine că fostul preşedinte PNL, Crin Antonescu, nu a revenit întâmplător în viaţa publică după 10 ani de absenţă. Pârvulescu avansează două scenarii: fie Crin Antonescu intenţioneză să-şi reia cariera politică, fie încearcă să-i creeze un culoar spre Cotroceni fostului director SRI Eduard Hellvig.

Politologul Cristian Pîrvulescu a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă fostul lider PNL Crin Antonescu îşi pregăteşte revenirea în politică.

„A făcut tot posibilul să revină în politică atacând în stânga şi-n dreapta. Este evident: e prezent şi încearcă să revină. E o oportunitate. A plătit poliţele pe care a considerat necesar să le plătească preşedintelui Iohannis, pentru că Iohannis a venit în 2014, l-a înlăturat şi a devenit candidat de succes la alegerile prezidenţiale. Acum i se neagă orice contribuţie, se consideră că sunt 10 ani pierduţi. Dar dacă facem comparaţia dintre situaţia economică a României din 2014 şi cea din 2024 o să vedem că n-au fost nici pierduţi, nici democraţia românească nu s-a pierdut peste noapte, deşi s-au făcut încercări mari, nici statul de drept nu s-a evaporat. Nu doar politicenii au blocat statul de drept, mulţi magistraţi nu l-au vrut mai amplu decât este în momentul de faţă”, a spus Cristian Pîrvulescu.

Două scenarii

Politologul Cristian Pîrvulescu avansează două scenarii: fie Crin Antonescu intenţioneză să-şi reia cariera politică, fie încearcă să-i creeze un culoar spre Cotroceni fostului director SRI Eduard Hellvig.

„Este foarte complicat să înţelegem ce se va întâmpla cu domnul Antonescu, dar este clar că domnul Antonescu, fie că intenţionează să revină, fie că intenţionează să-i creeze un culoar domnului Hellvig, nu a revenit în dezbaterea politică degeaba, acum, la sfârşit de ciclu. Crin Antonescu este o propunere pe care – nu ştiu dacă cu umor sau nu – Kelemen Hunor a făcut-o. Trebuie să recunoaştem, domnul Hunor are talent în modul în care face toate aceste propuneri, iar propunerea Crin Antonescu a creat deja dezbateri”, a conchis Pîrvulescu.

În 2011, tandemul Crin Antonescu – Eduard Hellvig a negociat cu Victor Ponta şi Liviu Dragnea alianţa dintre PSD şi PNL, numită USL. Cele două partide au convenit atunci să-şi împartă în mod egal locurile pe o listă comună pentru alegerile parlamentare. Victor Ponta urma să devină premier după alegerile parlamentare din 2012, iar Crin Antonescu – candidat la alegerile prezidenţiale din 2014. Eduard Hellvig şi Liviu Dragnea împărţeau funcţia de secretar general al USL, fiind cei mai importanţi lideri politici după preşedinţii de partid. În mai 2012, USL a reuşit să răstoarne Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, executiv susţinut de preşedintele Traian Băsescu. Astfel, Victor Ponta a devenit prim-ministru. În vara anului 2012, USL a declanşat procedura de suspendare a preşedintelui Băsescu, iar Crin Antonescu a devenit preşedinte interimar. Însă nu a fost atins pragul de prezenţă la referendum ( 50% din numărul total de alegători), prin urmare Traian Băsescu a rămas în funcţia de preşedinte al României. La alegerile parlamentare din decembrie 2012, USL a obţinut o majoritate zdrobitoare. Victor Ponta a fost numit din nou în funcţia de şef al Guvernului, iar Crin Antonescu a devenit preşedinte al Senatului. În martie 2014, alianţa USL s-a rupt, după ce Victor Ponta a refuzat să-l numească vicepremier şi ministru de Interne pe liberalul Klaus Iohannis, la acea vreme primar al Sibiului. La alegerile europarlamentare din mai 2014, PNL a obţinut numai 15%, iar Crin Antonescu a demisionat din fruntea partidului. În fruntea PNL a fost ales Klaus Iohannis, care ulterior l-a învins pe Victor Ponta la alegerile prezidenţiale. Eduard Hellvig a condus campania lui Iohannis la alegerile prezidenţiale din 2014, apoi a fost numit director al SRI. A demisionat din funcţie după mai bine de 8 ani, în iunie 2023, în urma degadăii relaţiilor cu preşedintele Iohannis. După ce Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL, ca urmare a rezultatului slab de la prezidenţiale, Eduard Hellvig s-a reînscris în partid. Momentul a coincis cu alegerea lui Ilie Bolojan ca preşedinte interimar al PNL.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button