Controverse majore asupra resursei esențiale pentru omenire
Un curent se răspândește de la cel mai înalt nivel din SUA, prin vocea secretarului de stat pentru sănătate, Robert F Kennedy, conform cărora fluorul din apă prezintă riscuri potențiale pentru sănătate. Majoritatea experților din SUA resping ipoteza lui Kennedy, dar statul Utah din SUA este primul care a semnat o lege prin care se interzice fluorul în apa publică. Experții se opun acestei măsuri și arată că fluorul este un mineral esențial pentru dinții oamenilor, informează BBC.
Guvernatorul Spencer Cox a semnat săptămâna aceasta legea de interzicere, care va intra în vigoare la 7 mai. Alte state, inclusiv Florida și Ohio, analizează o legislație similară.
Fluorura a fost adăugată în apa potabilă din SUA începând cu 1945 pentru a preveni cariile.
Decizia statului Utah de a elimina acest mineral a fost criticată de experți, care se tem că va avea consecințe asupra sănătății orale, în special pentru copii.
„Este descurajant să vedem că o politică de sănătate publică dovedită, care există pentru binele sănătății orale a unei întregi comunități, a fost desființată pe baza unei pseudoștiințe distorsionate”, a declarat într-o declarație președintele Americane pentru Sănătate Dentară, medicul dentist din Denver Brett Kessler.
Multe grupuri de sănătate publică, inclusiv Academia Americană de Pediatrie și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, susțin de mult timp adăugarea unor cantități mici de fluor în apa potabilă.
Serviciul de Sănătate Publică din SUA a redus în 2015 cantitatea de fluorură pe care a recomandat să o adauge în apă, însă guvernul federal a încurajat statele încă din anii 1960 să adauge cantități mici de substanță chimică în apă pentru a preveni cariile și a contribui la sănătatea orală.
De ce este important fluorul din apă
Fluorul este o substanţă naturală, minerală ce se găseşte în sol şi în alimente doar în combinaţii chimice. Utilizat pe scara largă pentru menţinerea sănătăţii dentare, fluorul protejează dinţi. Contribuie la dezvoltarea şi creşterea structurilor osoase la copii şi întăreşte smalţul. Aportul fluorului în organismul uman este asigurat pe două căi: prin hrană și apă, în timp ce calea respiratorie este întâmplătoare și excepţională.
În apă, fluorul se găsește sub forma de fluoruri dizolvate sau în suspensie. Apa potabilă are un conținut variabil de fluor în funcție de adâncimea pânzei freatice exploatate, cât și în raport cu zona de relief din care provine. La noi în țară, conținutul mediu al apelor potabile variază între 0,14 – 0,70 ppm.
Deficitul de fluor se manifestă prin dezvoltarea redusă a oaselor, scăderea durităţii smalţului dentar, apariţia cariilor, decalcifierea scheletului, apariţia de dureri difuze în oase şi articulaţii, rezistenţă scăzută la acţiunea factorilor traumatici etc.