Controversă în procesul de alegere a reprezentanților societății civile în Consiliul Economic și Social
Într-un demers ce pune sub semnul întrebării transparența și corectitudinea procesului electoral pentru desemnarea reprezentanților societății civile în Consiliul Economic și Social (CES), Oficiul Creștin pentru Drepturi și Libertăți (OCDL) a adresat o sesizare instituțională către autoritățile publice și societatea civilă, denunțând decizia Comisiei Electorale de a-i respinge candidatura.
Acuzații de discriminare și nereguli procedurale
Potrivit OCDL, Comisia Electorală a motivat decizia de respingere pe baza presupunerii că organizația desfășoară activități considerate discriminatorii în raport cu criteriile de etnie, rasă, sex, orientare sexuală, religie, capacități fizice sau psihice și apartenență socială. Aceasta, în ciuda faptului că organizația declară că a respectat toate cerințele legale și procedurale, inclusiv depunerea unei declarații pe proprie răspundere conform regulilor stabilite.
„Decizia Comisiei este una arbitrară și abuzivă, aplicând criterii suplimentare neprevăzute, fără o motivare detaliată și fără posibilitate de contestare,” afirmă avocatul Timotei Lavric, președintele OCDL.
Solicitări și implicații
OCDL solicită prelungirea procesului electoral pentru a corecta neregulile și amenință cu acțiuni legale pentru anularea alegerilor în cazul în care nu se vor remedia problemele semnalate. Organizația subliniază impactul negativ al acestui incident asupra credibilității CES și a procesului democratic.
Sesizarea a fost adresată mai multor instituții-cheie, inclusiv Secretariatului General al Guvernului și Avocatului Poporului, dar și către reprezentanții a peste 100 de organizații neguvernamentale. Suportul din partea unor culte religioase și a altor membri ai societății civile este un element pe care OCDL îl consideră crucial în susținerea poziției sale.
CES este o instituție publică cu rol consultativ pentru Parlamentul și Guvernul României, abilitat să avizeze proiectele și propunerile legislative, din componența căruia fac parte inclusiv 15 membri reprezentând societatea civilă, numiți prin decizie a prim-ministrului.