Stiri TV

Conacul cu un farmec aparte, redeschis cu un scop inedit


Povestea antreprenorului român care mizează totul pe România. La început şi-a deschis un business cu care voia să aducă pe mesele românilor produse 100% locale de pe vremea bunicilor, acum pariază pe o nouă afacere cu iz istoric unde vrea să reînvie un celebru conac românesc pentru un scop inedit.

Antreprenorul Marius Tudosiei, fondatorul businessului Băcănia Veche, care aduce în prim plan produse 100% româneşti de pe vremea bunicilor , a cumpărat conacul Oteteleşanu, din comuna Grădinari, judeţul Giurgiu, clădire care datează încă de la începutul anilor 1900, anunță Ziarul Financiar, titrează Mediafax.

„Clădirea se află într-o stare de degradare avansată, este stabilizată, nu o să cadă în următorii ani. Planul nostru este să refacem clădirea aşa cum a fost la momentul deschiderii, interiorul să aibă facilităţi de 2024, dar exteriorul să fie aşa cum era la început“, spune Marius Tudosiei, prezent în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Antreprenorul îşi doreşte să refacă clădirea şi să transforme spaţiul într-un loc destinat petrecerii timpului liber şi a evenimentelor.

„Vreau să fie o destinaţie pentru bucureşteni pentru petrecerea timpului liber, toată curtea conacului are 15.000 de metri pătraţi. Este poziţionat pe malul Argeşului, într-o zonă accesibilă. Am vrea să fie un loc în care oamenii să vină la picnicuri, la brunch-uri, la evenimente tematice“, mai spune el.

Istoria Conacului Oteteleşanu

Conacul Oteteleşanu (1895) este construit în stil neoclasic, în satul Grădinari din judeţul Giurgiu. Este una dintre reşedinţele de la ţară, unde îşi petreceau vacanţele, la începutul secolului XX, descendenţii familiei Oteteleşanu. Vara, proprietatea era animată de musafiri din protipendada bucureşteană.

Construit în stil eclectic, la sfârşit de secol XIX, conacul reflectă alinierea arhitecturii româneşti la un nou stil împrumutat din spaţiul francez.

Are elemente predominant neoclasice şi influenţe din Renaşterea franceză, reflecta gustul cosmopolit al claselor dominante ale vremii. Au fost preferate formele caracteristice eclectismului şi, în special, cele caracteristice academismului de şcoală franceză. Înconjurat de un parc de aproape două hectare, conacul are o suprafaţă construită desfăşurată de 1220 mp.

Faţadele sunt bine proporţionate, cu ramele ferestrelor detaşându-se pe un parament executat din cărămidă aparentă. Acelaşi stil se regăseşte şi la interior. Holul central este liber pe toate nivelurile, având deasupra un luminator, potrivit news.ro

Accesul în clădire se realizează pe faţadele nord şi sud prin intermediul unor terase şi scări impunătoare şi mai există un al treilea acces de serviciu, de unde se poate ajunge şi la subsol. Atât la exterior cât şi la interior există o simetrie a faţadelor, respectiv a compartimentării interioare. Pe domeniu mai există şi câteva construcţii anexe, degradate, dintr-o perioadă recentă, precum şi o fântână arteziană construită odată cu amenajarea parcului.

Un atu important este proximitatea Bucureştiului – conacul se găseşte la doar 29 Km de Piaţa Victoriei – dar şi accesibilitatea, pentru că se află la doar câteva minute de ieşirea de pe autostrada A1, cu acces direct din drumul principal.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button