Stiri TV

Comisia Europeană propune fonduri UE mai ample şi mai rapide în domeniul ocupării forţei de muncă


Comisia Europeană a anunţat marţi că propune modificarea Fondului social european Plus (FSE+) şi a Fondului european de ajustare la globalizare pentru lucrătorii disponibilizaţi (FEG) pentru a extinde domeniul de aplicare al acestora şi pentru a facilita mobilizarea de sprijin pentru lucrători, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.

În cadrul modificărilor propuse, statele membre ar obţine mai multă flexibilitate pentru a redirecţiona finanţarea FSE+ către dezvoltarea competenţelor în sectoare strategice, cum ar fi apărarea şi industriile curate.

FEG ar putea, de asemenea, să intervină mai devreme – înainte de pierderea locurilor de muncă – şi să mobilizeze mai rapid sprijinul printr-o procedură simplificată.

De asemenea, se are în vedere adaptarea Fondului social european Plus pentru a stimula competenţele şi rezilienţa în faţa schimbărilor geopolitice.

FSE+ este principalul instrument al UE pentru investiţii în oameni, cu un buget de 95,8 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Împrună cu alte fonduri ale UE, sprijină Uniunea competenţelor – strategia UE de îmbunătăţire a educaţiei, formării şi învăţării pe tot parcursul vieţii de înaltă calitate.

Statele membre vor putea investi mai uşor în competenţe pentru sectoarele strategice ale Europei, inclusiv industria de apărare, tranziţia verde şi industria autovehiculelor, precum şi pentru regiunile afectate de agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, datorită noilor modificări propuse de Comisie.

Noile norme vor permite statelor membre să îşi ajusteze mai uşor programele şi să transfere resursele planificate din FSE+ către aceste noi priorităţi. Prin modificările propuse, atunci când statele membre decid să utilizeze fondurile FSE+ în aceste domenii, ele pot beneficia de o injecţie financiară imediată şi de flexibilităţi suplimentare. În plus, propunerea introduce, de asemenea, un sprijin financiar specific pentru regiunile care se învecinează cu Rusia, Belarus şi Ucraina, inclusiv o prefinanţare sporită şi posibilitatea ca UE să finanţeze integral proiectele FSE+ în aceste domenii, recunoscând impactul social şi economic de durată al războiului de agresiune al Rusiei.

FEG sprijină lucrătorii concediaţi şi persoanele care desfăşoară o activitate independentă care şi-au pierdut locul de muncă din cauza unor evenimente majore neprevăzute de restructurare. În prezent, FEG poate sprijini doar lucrătorii care au fost deja concediaţi din cauza unor restructurări majore.

Reforma ar extinde sprijinul pentru lucrătorii expuşi riscului de pierdere iminentă a locurilor de muncă, permiţând o intervenţie mai timpurie. Prin mobilizarea rapidă a sprijinului înainte de concedierile colective şi de pierderea locurilor de muncă, aceasta va preveni perturbări mai mari şi va asigura tranziţii mai uşoare ale locurilor de muncă. Modificările vor aduce beneficii celor din sectoarele aflate în tranziţie sau în schimbări structurale semnificative, în special în industrie.

Modificarea propusă va permite lucrătorilor expuşi riscului de pierdere iminentă a locului de muncă să beneficieze de sprijin personalizat într-un stadiu incipient. Acest lucru îi va ajuta să dobândească competenţele necesare pentru a trece la noi roluri şi pentru a-şi relansa cariera. Pentru a permite acordarea de sprijin din partea FEG, întreprinderile aflate în curs de restructurare vor trebui să solicite acest sprijin statului membru în cauză. Întreprinderile vor trebui să plătească o parte din asistenţa oferită lucrătorilor.

De asemenea, Comisia propune raţionalizarea şi accelerarea procedurilor de mobilizare a sprijinului FEG, asigurându-se că acesta este disponibil rapid acolo unde este cea mai mare nevoie de el.

În plus, deşi Parlamentul şi Consiliul trebuie, în prezent, să revizuiască şi să aprobe fiecare cerere de sprijin în cadrul FEG în mod individual, acestea ar aproba, în schimb, bugetul FEG o dată pe an, Comisia alocând această finanţare statelor membre pe baza cererilor acestora.

Din 2007, FEG a intervenit în 182 de cazuri, alocând 700 de milioane de euro pentru a oferi ajutor unui număr de peste 170.000 de persoane din 20 de state membre. Datele recente furnizate de Eurofound arată că evenimentele de restructurare la scară largă durează, de regulă, peste un an, cele mai ample cazuri durând aproape trei ani.

Modificarea propusă este o iniţiativă emblematică a Planului de acţiune pentru sectorul european al autovehiculelor şi a Planului de acţiune pentru industria europeană a oţelului şi a metalelor şi se aliniază la obiectivele Uniunii competenţelor şi ale Busolei pentru competitivitate europeană.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button