Comedia electorală a anului. Ghid practic pentru USR
Dacă România ar organiza un concurs pentru „absurditate politică” în 2025, USR ar câștiga trofeul. Într-o mișcare uluitoare, acest partid a reușit performanța unică de a nominaliza un candidat pentru prezidențiale, dar de a face campanie pentru altul. Nu, nu este un experiment de psihologie electorală, ci doar un spectacol absurd care ne ține pe toți cu respirația tăiată.
Personajul principal – Elena Lasconi, candidatul oficial al USR la prezidențiale, dar cu un aer de „înlocuită pe ultima sută de metri”. Practic, a fost trimisă în lupta electorală de propriul partid fără arme, fără susținere și, din câte se pare, chiar și fără parola de la contul de Facebook. USR, prin vocile lui Dominic Fritz și Ionuț Moșteanu, a anunțat cu mândrie că s-a specializat în „strategii constructive” și a decis să se implice în campania lui Nicușor Dan, declarat candidat independent. Și totul se întâmplă cu o seninătate demnă de un manual al „politicii absurde”, ca și cum ar fi normal să îți promovezi adversarul de campanie când deja ai un candidat oficial care nu s-a retras din cursă. Sigur, poate că este vorba despre o strategie inovatoare, inspirată de ideea de „dublă expunere fotografică”: dacă unul dintre candidați nu arată bine în poză, poate că celălalt va salva imaginea USR de la un alt eșec electoral.
Totuși, Biroul Electoral Central (BEC) nu a apreciat „gluma” și a emis o decizie clară: campania USR pentru Nicușor Dan este interzisă. Reacția lui Nicușor Dan? „Este o chestiune tehnică”, spune el. Adică: „S-a greșit, dar haideți să nu ne încurcăm în detalii și să ne bucurăm de entuziasmul membrilor USR de a mă promova”.
„Dincolo de această chestiune tehnică, că un partid are un candidat oficial în cursă şi putem să discutăm ce poate să facă sau nu poate să facă USR, în ceea ce priveşte ce poate să facă un membru al USR, oricine ar fi el, nu poate să existe o îngrădire”, a declarat Nicușor Dan, după decizia publicată sâmbătă, 12 aprilie, de BEC.
Elena Lasconi s-a transformat rapid în justițiarul de serviciu. Vrea instanță, ordonanță președințială, să sesizeze AEP, ANI, BEC și, cine știe, poate chiar va apela și la ANPC-ul lui Piedone pentru a sancționa „mizeria” făcută de USR. Până la urmă, a devenit în prima săptămâna de campanie electorală singura candidată la prezidențiale care a anunțat că va da în judecată partidul pentru dreptul de a fi… candidată.
„Ei mi-au blocat toate contractele, mi-au tăiat accesul către bani, dar săptămâna viitoare o să fac dreptate şi o să intrăm în linie dreaptă. (…) Prin ordonanţă preşedinţială o să fac lucrul acesta, pentru că este de interes public şi eu îmi ştiu drepturile. (…) O să vedeţi că săptămâna viitoare o să depun şi în instanţă, şi la AEP, şi la ANI. O să depun şi la BEC. Şi o să vedem cine are dreptate”, a avertizat Elena Lasconi, după decizia publicată sâmbătă, 12 aprilie, de BEC.
Concluzia? USR pare un partid unde fiecare își face campanie, după propriile reguli, dar nimeni nu mai știe cine candidează sau pentru ce. Chiar și partidele mai vechi privesc cu un amestec de compasiune și amuzament la acest spectacol absurd. Poate că soluția reală pentru USR este un ghid electoral, care să explice pas cu pas „cum să nu îți sabotezi propriul candidat”. Iată cum ar arăta:
Ghid practic: Cum să NU îți sabotezi propriul candidat în trei pași simpli:
Pasul 1: Alege un candidat și ține-te de el!
Exemplu practic – Dacă ai ales-o pe Elena Lasconi, atunci asigură-te că ții minte acest detaliu și în campania electorală: nu mai ai voie să te răzgândești. Campania electorală nu este un magazin de promoții unde schimbi produsul după bunul plac. Dacă după ce ai anunțat un candidat oficial și începi brusc să-l promovezi pe altul – să zicem Nicușor Dan – atunci se consideră că „schimbi regulile în timpul jocului”. Atenție, BEC nu va privi cu ochi buni această manevră.
Pasul 2: Nu face campanie pentru altcineva, chiar dacă este „doar un prieten”!
Exemplu practic – Nicușor Dan e tentant datorită sondajelor, e simpatic, dar e… „ilegal”. Legea spune clar: dacă ai un candidat propriu, nu ai voie să arunci cu flyere, postări online și bannere în favoarea altuia. Nu contează că e „independent”, fost lider de partid sau actual prieten pe Facebook. Campania electorală nu e un podcast de tipul: „Remember când eram toți în USR?”.
Pasul 3: Citește ghidul AEP! Nu-l ignora! Nu-l arde!
Exemplu practic: Ghidul AEP pentru alegerile din 2025 este disponibil atașat în rândurile de mai jos. Nu-l ignora! Citește-l! Respectă-l!
În loc de concluzie: Până la urmă, campania USR continuă, dar rămâne un mister pentru cine și mai ales pentru ce. Ce știm sigur este că din acest spectacol absurd rămâne o comedie: cu Elena Lasconi în rolul principal nedorit și Nicușor Dan într-o distribuție paralelă. Și dacă nu ne vine să râdem, nu ne rămâne decât să aplaudăm și să așteptăm următorul episod, pentru că… „Va urma!” și ne putem aștepta la orice.
Nota Bene: Dacă în 2024, un candidat independent și cu „zero lei” a reușit să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale, ceea ce spune multe și totuși atât de puține, de ce candidatul independent Nicușor Dan „cu miliarde de euro” nu ar reuși aceeași performanță cu ajutorul celor „16 inși din USR”, numiți poetic așa de Elena Lasconi? În definitiv, România are capacitatea de a face din orice înfrângere o repetiție pentru succes. Să sperăm că nu va fi nevoie să ne bazăm pe norocul din a treia încercare.
PS: Acest comentariu nu este unul de susținere pentru Elena Lasconi, ci se dorește a fi un semnal de alarmă privind respectarea regulilor anunțate înaintea începerii jocului, fie el și electoral.
Ghidul privind etichetarea materialelor publicitare politice by florinpuscas