‘coliziune ideologică’ majoră în regiune (surse)
Turcia a verificat cel puțin trei baze aeriene în Siria, unde ar putea desfășura forțe ca parte a unui pact de apărare comun planificat, totul înainte ca Israelul să atace aerian aceste zone săptămâna aceasta, au declarat în exclusivitate pentru Reuters patru surse familiarizate cu chestiunea.
Bombardamentul semnalează riscurile unei rupturi tot mai adânci între cele două puternice armate regionale din Siria, unde rebelii islamiști au instalat un nou guvern după ce l-au răsturnat pe fostul lider Bashar al-Assad în decembrie.
Atacurile israeliene asupra celor trei baze pe care Turcia le evalua, inclusiv un baraj puternic miercuri seara, au venit în ciuda eforturilor Ankarei de a asigura Washingtonul că o prezență militară mai profundă în Siria nu a fost menită să amenințe Israelul.
Islamiștii care îl înlocuiesc pe Assad au alarmat Israelul, care se teme de prezența islamistă la granița sa și a făcut lobby pe lângă Statele Unite pentru a reduce influența crescândă a Turciei în țară.
Vezi și: VIDEO Turcia intervine militar în Siria: îngrijorare majoră pentru Israel (surse)
Turcia vrea să fie un jucător regional în Siria
Ankara, un susținător de lungă durată al opoziției față de Assad, se poziționează pentru a juca un rol major în refacerea Siriei, inclusiv cu un posibil pact comun de apărare care ar putea include noi baze turcești în centrul Siriei și utilizarea spațiului aerian al Siriei.
Presupusele lovituri
În pregătire, echipele militare turce au vizitat în ultimele săptămâni bazele aeriene T4 și Palmyra din provincia siriană Homs și principalul aeroport din provincia Hama, potrivit unui oficial regional al serviciilor de informații, două surse militare siriene și o altă sursă siriană familiarizată cu chestiunea.
Sursele au vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta despre vizite, care nu au fost anunțate anterior.
Echipele turcești au evaluat starea pistelor, hangarelor și a altor infrastructuri de la baze, a declarat oficialul regional de informații.
O altă vizită planificată la T4 și Palmyra pe 25 martie a fost anulată după ce Israelul a lovit ambele baze cu doar câteva ore înainte, potrivit oficialului regional de informații și celor două surse militare siriene.
Loviturile de la T4 „au distrus pista, turnul, hangarele și avioanele care au fost oprite la sol. A fost un mesaj dur că Israelul nu va accepta prezența extinsă a Turciei”, a spus oficialul de informații, care a analizat fotografiile pagubelor.
„T4 este total inutilizabil acum”, a declarat o a patra sursă siriană, care este apropiată de Turcia.
Când a fost întrebat despre vizite, un oficial al Ministerului turc al Apărării a spus: „Rapoartele și postările privind evoluțiile din Siria – reale sau presupuse – care nu provin de la autoritățile oficiale nu ar trebui luate în considerare, deoarece sunt lipsite de credibilitate și pot induce în eroare”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Sirian al Apărării a refuzat să comenteze.
Ce spune Turcia
Ministerul turc de Externe a numit joi Israelul „cea mai mare amenințare la adresa securității regionale”. Vineri, ministrul de externe Hakan Fidan a declarat pentru Reuters că Turcia nu dorește nicio confruntare cu Israelul în Siria.
În cele patru luni de când Assad a fost răsturnat, Israelul a ocupat teren în sud-vestul Siriei, a făcut propuneri minorității druze și a lovit o mare parte din armele grele și echipamentele armatei siriene.
Ministerul de Externe sirian a declarat că Israelul a lovit cinci zone separate într-o perioadă de 30 de minute, ducând la distrugerea aproape totală a bazei Hama și rănind zeci de civili și soldați.
Israelul a declarat că a lovit baza aeriană T4 și alte capabilități militare de la bazele aeriene din provinciile Hama și Homs, precum și infrastructura militară din zona Damascului.
Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a numit atacurile aeriene un avertisment că „nu vom permite ca securitatea statului Israel să fie afectată”. Ministrul de externe Gideon Saar a acuzat Ankara că caută un „protectorat turcesc” în Siria.
Noa Lazimi, expert în Orientul Mijlociu și cercetător la Institutul Mizzav, a declarat că Israelul este îngrijorat de faptul că Turcia ar putea stabili sisteme antiaeriene și drone rusești la T4.
„Baza ar permite Turciei să stabilească superioritatea aeriană în această zonă, iar acest lucru reprezintă o îngrijorare serioasă pentru Israel, deoarece subminează libertatea sa operațională în regiune”, a spus ea.
„CURS DE COLIZIUNE IDEOLOGICĂ”
Turcia a încercat să asigure SUA că vrea să lucreze pentru o Sirie stabilă.
Ministrul de externe Fidan le-a spus oficialilor americani de la Washington luna trecută că președintele sirian Ahmed al-Sharaa nu va reprezenta o amenințare pentru vecini, potrivit unui diplomat regional apropiat de Turcia și unei surse de la Washington informată despre întâlniri.
Fidan și alți oficiali turci i-au spus anterior lui Sharaa că Ankara își calibrează cu atenție mișcările către un pact de apărare pentru a nu irita Washingtonul, a declarat una dintre sursele militare siriene.
„Turcia, nu Israelul, ar plăti cel mai mare preț dintre statele regionale dacă ar exista un eșec sau o destabilizare în Siria, inclusiv cu refugiații și securitatea”, a declarat pentru Reuters un oficial din partidul de guvernământ AKP.
Soner Cagaptay, directorul Programului de Cercetare Turcă din cadrul think tank-ului Washington Institute, a declarat că Turcia și Israelul se află pe o „traiectorie de coliziune ideologică”, dar ar putea evita escaladarea militară prin medierea cu Washingtonul.