Meteo

cod galben de furtuni cu grindină, descărcări electrice și intensificări ale vântului

Meteorologii au emis, marţi, o avertizare cod galben pentru cea mai mare parte a Moldovei şi zona Carpaţilor Orientali. Se anunţă averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină.

„ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN

Interval de valabilitate: 4 iunie, ora 12 – 4 iunie, ora 23

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei și în zona Carpaților Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Notă: Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în centru și sud-est”, anunță ANM.

content-image

Vreme călduroasă în Capitală

”Cerul va fi variabil, iar după-amiaza va creşte probabilitatea pentru averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 31…32 de grade”, a transmis ANM.

Bilanț: 47 de localități au rămas, luni, fără energie electrică din cauza condițiilor meteo

Pompierii au intervenit luni în 18 localități din nou județe și în București pentru înlăturarea efectelor generate de vremea rea. Ei au degajat zeci de copaci. 10 autoturisme au fost avariate, iar 47 de localități au rămas fără energie electrică. Au fost transmise 22 de mesaje Ro-Alert de vreme rea, relatează Mediafax.

Luni, în contextul manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, pompierii militari au intervenit în 18 localități din nouă județe – Alba, Argeș, Brașov, caraș-Severin, Gorj, Harghita, Mehedinți, Mureș și Vâlcea, precum și în municipiul București pentru înlăturarea efectelor generate de vremea rea.

Din cauza precipitațiilor abundente, pompierii au acționat punctual în sprijinul populației pentru evacuarea apei din șapte beciuri și două curți.

Totodată, din cauza vântului puternic, salvatorii au intervenit pentru îndepărtarea elementelor de construcție desprinse de la acoperișurile a 49 de imobile, precum și pentru degajarea a 37 de copaci și cinci stâlpi prăbușiți. În urma acestor evenimente, 10 autoturisme au fost avariate.

„O situație deosebită s-a înregistrat în Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, acolo unde vântul puternic a desprins un panou publicitar și a accidentat un bărbat în vârstă de 69 de ani. Din fericire, persoana nu a suferit leziuni grave care să-i pună viața în pericol. În astfel de situații, când sunt înregistrate intensificări de scurtă durată ale vântului, evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare și a elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate și vă pot răni”, transmite IGSU.

Traficul feroviar a fost temporar blocat pe magistrala 300, între stațiile Beia/BV și Mureni/MS, din cauza apei și aluviunilor acumulate pe calea ferată.

De asemenea, au fost înregistrate avarii în alimentarea cu energie electrică în 47 de localități din județele Harghita și Vaslui. Echipele specializate au remediat situațiile în scurt timp, iar în prezent nu există întreruperi în alimentarea cu energie electrică.

Pe lângă aceste misiuni, în cursul zilei de luni, pentru informarea populației au fost transmise 35 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT, dintre care 22 de mesaje au vizat producerea fenomenelor meteorologice periculoase, în județele Alba, Bacău, Brăila, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Hunedoara, Harghita, Ialomița, Mureș, Sibiu și Tulcea.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button