‘Cine-și vinde țara o dată, o va vinde și a doua oară’
„Niciun scenariu de urgență, oricât de grave ar fi lucrurile, nu-ți cere să-ți vinzi țara. (…) În ceea ce îl privește pe Victor Ponta, se aplică vorba românească: cine-și vinde țara o dată, o va vinde și a doua oară… dacă nu a făcut-o deja”, susține vineri ministrul Mediului, Mircea Fechet.
„Ca ministru, am fost pus în situații limită, în care decizia de a crea breșe în diguri, pentru a salva viețile oamenilor, trebuia luată rapid, împreună cu Comitetul ministerial pentru situații de urgență. E o decizie bine chibzuită, pe care se pronunță specialiștii, la propunerea unui comitet județean pentru situații de urgență, iar în cazul pe care l-am trăit, în miez de noapte, era vorba despre inundații de tip fulger, în urma unor precipitaţii cu valori istorice, de peste 200 l/mp.
Când pericolul pândește, sub orice formă ar veni el, singura opțiune pe care o ai este să salvezi vieți și bunuri.
Cât mai repede, pentru că fiecare secundă poate să facă diferența dintre viață și moarte. Și apoi să comunici sincer, imediat”, susține într-o postare pe Facebook ministrul Mediului.
El spune că viața oamenilor și interesul național trebuie puse pe primul loc în orice decizie.
„Niciun scenariu de urgență, oricât de grave ar fi lucrurile, nu-ți cere să-ți vinzi țara. În orice funcție ai fi. Pentru că interesul național nu e de vânzare! Sunt convins că românii care își iubesc țara n-o vor trăda niciodată și n-o vor da pe mâna unor trădători. În ceea ce îl privește pe Victor Ponta, se aplică vorba românească: cine-și vinde țara o dată, o va vinde și a doua oară… dacă nu a făcut-o deja”, adaugă Mircea Fechet.
Ce spune codul penal
Art 394 Trădarea | Codul Penal
„Fapta cetăţeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului, prin:
a) provocare de război contra ţării sau de înlesnire a ocupaţiei militare străine;
b) subminare economică, politică sau a capacităţii de apărare a statului;
c) aservire faţă de o putere sau organizaţie străină;
d) ajutarea unei puteri sau organizaţii străine pentru desfăşurarea unei activităţi ostile împotriva securităţii naţionale,
se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.”
Liderul Partidului Drept îl acuză pe Ponta de „înaltă trădare”
Liderul partidului DREPT, Vlad Gheorghe, anunţă că va depune plângere penală alături de colegii săi împotriva lui Victor Ponta pentru săvârşirea infracţiunii de înaltă trădare.
„Alături de colegii mei din partidul DREPT vom face plângere penală pentru săvârşirea infracţiunii de înaltă trădare pe numele lui Victor Viorel Ponta şi a complicilor săi care au permis inundarea intenţionată a României. Zic complici, pentru că sigur au existat, şi mă pot gândi la Ministrul Energiei de la acea vreme şi şeful de la Apele Române. Şi voi mai face una pentru omor calificat, dacă această decizie şi acţiune a lor s-a soldat cu pierderea de vieţi omeneşti”, a scris Vlad Gheorghe, joi, pe Facebook.
Context pe scurt
Fostul premier Victor Ponta a spus că a obținut cetățenia sârbă după ce, în calitate de premier, în 2014, a ordonat să se deschidă barajele la Porţile de Fier pentru că Belgradul să nu fie inundat. În schimb, mai multe sate din România au fost inundate, fiind unele dintre cele mai grave inundații din ultimii ani, însă Ponta a spus că a făcut în așa fel încât să nu se afle. În schimbul ajutorului dat Belgradului, Ponta a primit cetățenia sârbă.
Scandalul pe larg
Candidatul la alegerile prezidențiale Victor Ponta a vorbit în cadrul unui interviu cum a permis ca România să fie inundată de ape, astfel încât să fie salvat Belgradul, gestul fiind unul benefic pentru el: a primit cetățenia sârbă de la autorități.
Inundațiile permise de Victor Ponta au adus pagube pentru românii din zonă, astfel încât autoritățile au fost nevoite să ofere despăgubiri din bugetul de stat.
Unul dintre păgubiți a fost și scriitorul Mircea Dinescu, după cum zice Victor Ponta: „Cum să zic eu: ‘da, mă, inundați Belgradul, ca să salvăm cetatea lui Dinescu?’”, a spus fostul premier. Pentru că acest pasaj din interviu a început să se viralizeze în mediul Online, Victor Ponta a venit cu explicații suplimentare.
„Mi-au dat cetățenia pentru că i-am ajutat cu o chestie extraordinară în timpul inundațiilor. Am dat eu ordin peste structurile românești să deschidă Porțile de Fier și în felul acesta nu a fost inundat Belgradul, ci doar o suburbie. Dacă nu deschideam porțile de fier se inunda Belgradul.
„De ce nu a vrut partea românească să deschidă?”, a fost întrebat Ponta.
„Pentru că se inunda partea românească și s-a inundat: am vorbit cu ISU, am mutat oamenii, am dat despăgubiri, repede, n-ați aflat nimic, voi, presa… M-am trezit la 12 noaptea.
Șocat de răspuns, jurnalistul Robert Turcescu a întrebat: „Păi, și cum? Te-ai gândit că mai bine inunzi niște români decât să inunzi niște sârbi?”
„I-am chemat la 12 noaptea, era într-o vineri, i-am chemat la Guvern pe toți, dimineață la 5 au fost jandarmi, ISU, toată lumea la satele românești. Cred că pe Dinescu l-am inundat atunci și de aia nici acum nu mă cheamă să învârt și eu un ciolan cu el. Dar i-am dat despăgubiri, mai mult decât făcea coșmeria lui de la cetate.
Băi, e Belgradul, e Belgradul unde Iancu de Hunedoara l-a bătut pe Mahomed Cuceritorul. Cum să zic: da, mă, inundați Belgradul, ca să salvăm cetatea lui Dinescu?”, a spus Ponta, în interviu.