Ciclonul tropical Chido a lovit Mozambicul după ce a devastat Mayote
Ciclonul tropical Chido a lovit Mozambic, duminică dimineaţă, cu vânturi puternice şi ploi abundente, după ce a provocat cel puţin 14 decese şi distrugeri pe scară largă în teritoriul francez de peste mări Mayotte, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Ciclonul, care pare să fi crescut în intensitate în cursul nopţii, în timpul traversării Strâmtoarii Mozambic, a lovit zona de uscat la aproximativ 40 km sud de oraşul Pemba din nordul Mozambicului, au indicat serviciile meteorologice.
„Ciclonul loveşte deja Pemba cu o intensitate foarte mare. Monitorizăm situaţia, dar nu există comunicare cu Pemba de la ora 07:00”, a declarat pentru AFP directorul Institutului Naţional de Meteorologie, Adérito Aramuge.
UNICEF, la rândul său, a indicat că intervine la faţa locului pentru a ajuta persoanele afectate de furtuna care a făcut deja numeroase pagube.
„Multe case, şcoli şi unităţi sanitare au fost parţial sau complet distruse şi lucrăm îndeaproape cu guvernul pentru a asigura continuitatea serviciilor de bază esenţiale”, a precizat agenţia ONU într-un comunicat.
Ciclonul este de aşteptat să provoace furtuni şi vânturi puternice, cu rafale de până la 260 km/h, în provinciile Cabo Delgado şi Nampula, au declarat serviciile meteorologice din Mozambic. Cantităţi de peste 250 mm de precipitaţii sunt prognozate într-un interval de 24 de ore.
Imagini video filmate la Pemba arată ploi abundente şi copaci îndoiţi de vânt. Mai multe case au fost avariate de furtună.
Bilanţ provizoriu
În Mayotte, potrivit unui bilanţ provizoriu, publicat duminică, ciclonul Chido a provocat cel puţin 14 decese. În acest arhipelag francez din Oceanul Indian sunt organizate operaţiuni de intervenţie, a declarat duminică o sursă de securitate pentru AFP.
Conform primarului capitalei Mayotte, Mamoudzou, Ambdilwahedou Soumaila, intervievat de AFP, nouă persoane rănite au fost tratate la spitalul din Mayotte în regim de urgenţă absolută, iar 246 în regim de urgenţă relativă.
Cu rafale de peste 220 km/h, ciclonul tropical este cel mai intens care a lovit Mayotte din ultimii 90 de ani, potrivit institutului Météo-France.
Vânturi extrem de violente au devastat arhipelagul, doborând stâlpi de electricitate, dezrădăcinând copaci şi smulgând acoperişuri sau pereţi despărţitori din tablă, într-un teritoriu în care cel puţin o treime dintre locuitori trăiesc în locuinţe precare.
După o reuniune interministerială de criză, ministrul francez de Interne demisionar Bruno Retailleau a declarat presei că „situaţia este dramatică, absolut excepţională”.
„Pentru a face bilanţul, (noi) trebuie să putem merge pe teren, să inspectăm resturile, locuinţa precară care a fost complet distrusă”, a declarat ministrul la finalul şedinţei interministeriale de criză, adăugând că „va fi, fără îndoială, nevoie de câteva zile” pentru a „rafina” bilanţul uman.
El este aşteptat în zonă luni, în compania ministrului teritoriilor franceze de peste mări, François-Noël Buffet.
O reuniune de criză a avut loc duminică dimineaţă la Reunion, o altă insulă franceză din Oceanul Indian, în vederea coordonării acţiunilor de ajutorare.
La începutul săptămânii viitoare, 162 de militari din Franţa continentală ar trebui să vină să întărească efectivele deja pre-poziţionate în arhipelag de vineri.
Prefectul celui de-al 101-lea departament francez, Francois-Xavier Bieuville, a raportat „cel mai violent şi mai distructiv ciclon pe care l-am experimentat din 1934”.
Nivelul de alertă a fost coborât de la violet, cel mai înalt, la roşu pentru a permite trimiterea ajutoarelor, însă „ciclonul nu s-a încheiat”, a subliniat prefectul, care a cerut celor aproximativ 320.000 de locuitori din Mayotte să rămână „în interior” şi să fie „solidari” în timpul „acestui calvar”.
Aproximativ 100.000 de persoane care trăiesc în „locuinţe precare” au fost identificate în arhipelag de autorităţi pentru a fi adăpostite în peste 70 de centre de adăposturi de urgenţă.
„Inventarul necesarului serviciilor de urgenţă şi ale populaţiei continuă pentru a organiza rotaţii, cât timp este necesar”, au indicat autorităţile franceze într-un comunicat.
„Totul a fost distrus”
Situaţia prefigurează dificultăţi severe de aprovizionarea cu apă într-un arhipelag deja afectat de întreruperi ale alimentării cu apă.
În Kawéni, un cartier din Mamoudzou, „totul a fost luat, totul a fost distrus”, a declarat sâmbătă pentru AFP Mounira, o locuitoare a cărei casă a fost grav afectată.
Peste 15.000 de gospodării sunt private de electricitate, potrivit autorităţilor franceze. Comunicaţiile telefonice, inclusiv cele de urgenţă, au fost, de asemenea, afectate.
Închis pentru zboruri comerciale până la noi ordine, aeroportul, unde rafale au ajuns la 226 km/h, potrivit Météo-France, a suferit daune semnificative, în special la turnul său de control.
Potrivit explicaţiilor oferite AFP de la Francois Gourand, meteorolog la Météo-France, ciclonul Chido este „excepţional”, deoarece a lovit direct arhipelagul, puterea sa fiind sporită de apele deosebit de calde din Oceanul Indian, fenomen asociat schimbărilor climatice.