Știrile Zilei

Cei mici ajung captivi pe rețelele sociale înainte să împlinească 5 ani! Deficiențe emoționale uriașe, avertizează Salvați Copiii


Utilizarea rețelelor sociale în România începe tot mai devreme. În 2025, copiii ajung să navigheze în mediul online de la vârsta de 5 ani, potrivit unui studiu recent al organizației Salvați Copiii.

Studiul arată că aproape 50% dintre copii (48,3%) petrec peste 6 ore pe zi online, în special pe platformele de social media. În fața presiunii validării, a conținutului inadecvat și a riscurilor de excludere socială, aceștia se confruntă cu un număr tot mai mare de dificultăți emoționale.

Experții subliniază că expunerea timpurie și necontrolată la aceste platforme poate duce la fragilizarea emoțională a copiilor, izolare socială, anxietate severă și, în cazuri extreme, chiar tentative de suicid. Unul din trei copii care a solicitat ajutor din partea serviciilor de consiliere psihologică ale Salvați Copiii a manifestat simptome de anxietate, iar printre adolescenți procentul este chiar mai mare, depășind 50%.

Facebook, Instagram și TikTok ne hiperstimulează mintea și crește riscul apariției nevrozelor

Deși rețelele sociale pot oferi un spațiu de exprimare a valorilor personale, ele devin, de asemenea, un mediu de hiper-stimulare pentru copiii nepregătiți emoțional. Aceștia pot ajunge să se simtă inadecvați sau invizibili, iar platformele online promovează adesea limbaje toxice sau idei radicale, uneori ascunse sub simboluri inofensive. De multe ori, părinții nu sunt familiarizați cu acest univers online și nu reușesc să intervină la timp pentru a proteja sănătatea emoțională a copiilor lor.

Studiul a mai arătat că 2 din 5 copii afirmă că au fost jigniți online, iar fetele sunt mult mai predispuse să împărtășească informații personale prin mesaje private (86% față de 72% dintre băieți), ceea ce crește riscul de abuzuri. Deși 75% dintre părinți își exprimă îngrijorarea cu privire la expunerea copiilor lor la conținut neadecvat, doar o mică parte dintre aceștia reușesc să gestioneze eficient timpul petrecut online de către copii.

Psihologii Salvați Copiii recomandă părinților să cultive relații de atașament sigure, să fie curioși, nu critici, față de activitatea online a copiilor și să le ofere un model sănătos de reglare emoțională. Fără aceste suporturi, copiii riscă să-și construiască o identitate falsă bazată pe reacțiile din online, pierzându-se în procesul de auto-descoperire și învățând să ignore propriile sentimente autentice.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button