Stiri TV

‘Cei care ascultă de chemarea Lui devin fii ai luminii’


Intrarea Domnului Nostru Iisus Hristos în Ierusalim este sărbătoarea luminii, le-a transmis Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, celor prezenţi pe Colina Bucuriei, în Duminica Floriilor, îndemnându-i să-L primească pe Mântuitorul în Ierusalimul inimilor, care ar trebui să fie mereu deschise.

„Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim este întâmpinată cu bucurie şi cu îndemnul ca permanent să-L primim pe Mântuitorul în Ierusalimul inimilor noastre, care ar trebui să fie mereu deschise, dar mai ales în aceste zile când auzim mai mult vorbindu-se despre Ierusalim. Nu doar despre un loc istoric, nu doar despre cea mai cunoscută cetate a lumii de astăzi, ci despre locul în care Mântuitorul şi-a vărsat sângele pe cruce pentru noi şi pentru a noastră mântuire”, a spus PS Timotei, în predica la Sfânta Liturghie la praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, oficiată la altarul de vară al Catedralei Patriarhale.

Ierarhul a amintit că Sărbătoarea de duminică „prefaţează sau deschide drumul unei profunde meditaţii în săptămâna care urmează, Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului, când îl însoţim şi noi de uliţele Ierusalimului, unde s-a dus pe sine jertfă de răscumpărare pentru neamul omenesc”.

„Sărbătoarea Floriilor, Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, sărbătoarea luminii cum a mai fost numită şi a florilor, încă din timpul romanilor, această sărbătoare ne aduce aminte de cele ce s-au întâmplat în Ierusalim cu şase zile înainte de moartea Mântuitorului Iisus Hristos pe cruce. (…) El pentru aceasta a venit, să ne facă pe toţi fii ai împărăţiei lui Dumnezeu. Iar cei care ascultă de chemarea Lui devin fii ai luminii. Pentru că Mântuitorul, îndată după ce a intrat în Ierusalim, aflându-se în Templu, i-a îndemnat pe ucenici şi pe toţi cei care Îl ascultau să umble ca nişte fii ai luminii, pentru că El însuşi era lumina, iar lumina luminează celor dintru întuneric, celor aflaţi în întuneric, dar care doresc să se unească şi să se împărtăşească de lumină”, a subliniat PS Timotei.

Credincioşii ortodocşi, romano-catolici şi greco-catolici sărbătoresc, duminică, Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile.

Potrivit tradiţiei Bisericii, Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. De data aceasta, îşi pregăteşte singur intrarea, conform profeţiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după lege că este Mesia, Mântuitorul lumii. Poporul îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului”. Prin aceste cuvinte, oamenii simţeau că însuşi Dumnezeu a venit în lume pentru a aduce mântuirea ei. Intrând ca Împărat în Ierusalim, Iisus anticipează biruinţa Sa apropiată asupra morţii, ca şi biruinţa întregii omeniri pe care o purta în Sine.

De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi. În unele părţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.

Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Iisus.

Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, care în acest an este celebrat împreună de credincioşii ortodocşi, romano-catolici şi greco-catolici pe data de 20 aprilie.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button