ce transmite liderul de la Casa Albă Moscovei în privința Ucrainei
Emisarul special al preşedintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, a purtat vineri discuţii cu preşedintele Vladimir Putin la Sankt Petersburg, cu privire la ajungerea la un acord de pace în Ucraina, în timp ce Trump a transmis Rusiei să „se mişte”, informează news.ro.
Putin a fost surprins de televiziunea de stat întâmpinându-l pe Witkoff în biblioteca prezidenţială din Sankt Petersburg, la începutul negocierilor, iar agenţiile de presă de stat au anunţat ulterior că discuţiile au durat mai mult de patru ore.
„Tema întâlnirii — aspecte ale unei soluţionări a conflictului din Ucraina”, a transmis Kremlinul într-un comunicat după încheierea discuţiilor.
Steve Witkoff a devenit o figură-cheie în relansarea, cu suişuri şi coborâşuri, a relaţiilor dintre Moscova şi Washington, în contextul în care, din partea Rusiei, se vorbeşte despre posibile investiţii comune în Arctica şi în mineralele rare din Rusia.
Publicaţia Izvestia a difuzat anterior un videoclip în care Witkoff apare părăsind un hotel din oraş, însoţit de Kirill Dmitriev, emisarul lui Putin pentru investiţii.
Potrivit agenţiei de stat TASS, Dmitriev a declarat că discuţiile de vineri au fost productive.
Totuşi, aceste negocieri au loc într-un moment în care dialogul dintre SUA şi Rusia privind un armistiţiu — ca pas preliminar pentru un posibil acord de pace care să pună capăt războiului din Ucraina — pare să fie blocat din cauza neînţelegerilor legate de condiţiile unei încetări totale a ostilităţilor.
Trump, care a dat semne că îşi pierde răbdarea, a vorbit despre posibilitatea impunerii de sancţiuni secundare ţărilor care cumpără petrol rusesc, dacă va considera că Moscova tergiversează în privinţa unui acord pentru Ucraina.
Oficialii ucraineni au trimis recent Washingtonului o listă cu ţinte despre care susţin că Rusia le-a lovit, încălcând astfel armistiţiul privind infrastructura energetică convenit luna trecută între cele două ţări, potrivit a două surse familiare cu situaţia.
Vineri, Trump a scris pe Truth Social: „Rusia trebuie să se mişte. Prea mulţi oameni mor, mii pe săptămână, într-un război îngrozitor şi lipsit de sens – un război care NU ar fi trebuit să aibă loc niciodată şi care NU ar fi avut loc dacă EU aş fi fost preşedinte!!!”
Putin a declarat că este, în principiu, pregătit să accepte un armistiţiu total, însă a subliniat că detaliile esenţiale de implementare rămân nerezolvate şi că „cauzele profunde ale războiului” nu au fost încă abordate.
El a cerut a Ucraina să nu adere la NATO, limitarea dimensiunii armatei ucrainene şi ca Rusia să primească întreg teritoriul celor patru regiuni ucrainene pe care le revendică, deşi nu le controlează în totalitate.
Cu Moscova controlând puţin sub 20% din teritoriul Ucrainei şi forţele ruse continuând să avanseze pe front, Kremlinul consideră că Rusia se află într-o poziţie puternică în ceea ce priveşte negocierile şi că Ucraina ar trebui să facă concesii.
Kievul afirmă că termenii Rusiei ar echivala cu o capitulare.
ÎNTÂLNIRE TRUMP–PUTIN?
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin şi Witkoff ar putea discuta posibilitatea unei întâlniri faţă în faţă între liderul rus şi Donald Trump.
Putin şi Trump au vorbit la telefon, însă nu s-au întâlnit personal de când liderul american a revenit la Casa Albă în ianuarie, pentru un al doilea mandat de patru ani.
Totuşi, Peskov a minimizat importanţa discuţiilor dintre Witkoff şi Putin, spunând presei de stat ruse, înainte de începerea lor, că vizita emisarului american nu va fi „istorică” şi că nu sunt aşteptate evoluţii majore.
El a precizat că întâlnirea reprezintă o ocazie pentru Rusia de a-şi exprima preocupările. Moscova şi Kievul s-au acuzat în repetate rânduri reciproc de încălcarea moratoriului privind atacurile asupra infrastructurii energetice.
Aceasta este a treia întâlnire din acest an dintre Putin şi Witkoff, într-un context în care tensiunile dintre SUA şi Iran şi China — aliaţi apropiaţi ai Moscovei — s-au intensificat, din cauza programului nuclear al Teheranului şi a unui război comercial în creştere cu Beijingul.
Witkoff, care a vizitat o sinagogă în Sankt Petersburg mai devreme în cursul zilei de vineri, urmează să ajungă sâmbătă în Oman pentru discuţii cu Iranul pe tema programului său nuclear.
Trump a ameninţat Teheranul cu acţiuni militare dacă nu acceptă un acord. Moscova şi-a oferit în mod repetat ajutorul pentru a obţine o soluţie diplomatică
Oficiali americani şi ruşi au declarat că s-au înregistrat progrese în cadrul discuţiilor de joi, la Istanbul, pentru normalizarea activităţii misiunilor diplomatice, în contextul reluării relaţiilor bilaterale.
La întâlnirea din februarie dintre Witkoff şi Putin, emisarul american a plecat înapoi în SUA însoţit de Marc Fogel, un profesor american despre care Washingtonul afirmase că fusese reţinut pe nedrept în Rusia.
Tot joi, o ruso-americancă, Ksenia Karelina, condamnată la 12 ani de închisoare în Rusia, a fost schimbată cu Arthur Petrov, acuzat de SUA că ar fi format o reţea globală de contrabandă cu echipamente electronice sensibile destinate armatei ruse.