Știrile Zilei

Ce se întâmplă dacă nu ai depus facturile din perioada ianuarie


Multă lume se întreabă ce se întâmplă în situația în care nu au fost încărcate facturile din perioada ianuarie – mai 2024 în sistemul RO e-Factura gestionat de Ministerul Finanțelor. Potrivit Ministerului Finanțelor, nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancţionează conform Legii 296/2023, iar amenzile variază între 1.000 de lei şi 10.000 de lei.

„Vă reamintim că, de la 1 iunie, nerespectarea termenului – limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancţionează conform Legii 296/2023. Pentru perioada 1 ianuarie – 31 mai 2024 inclusiv, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura nu se sancţionează”, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Ministerului Finanţelor.

Potrivit Legii 296 din octombrie 2023, privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, nerespectarea transmiterii facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.

1 iulie vine cu o nouă sancțiune la e-Factura

De la 1 iulie se schimbă lucrurile în privința amenzilor. Termenul va fi de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită pentru emiterea facturii.

În plus, dacă o firmă sau o persoană fizică primește o factură în format clasic, adică pe hârtie sau prin alte mijloace electronice, altele decât prin sistemul RO e-Factura, și o înregistrează, atunci amenda este de 15% din valoarea facturii.

Este vorba despre facturile primite de la alți operatori din România.

Deci, de la 1 iulie o să dispară opțiunea de înscriere în Registrul RO e-Factura, deoarece toți contribuabilii vor trebui să folosească doar acel sistem pentru primire și trimitere a facturilor. Acum, mecanismul este opțional.

În anumite situații se poate face închisoare din cauza e-Factura

Legea Ciolacu-Ciucă (126/2024) care îi scapă de închisoare pe evazioniști are și prevederi în privința e-Factura. Mai exact, anumite fapte se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani sau cu amendă, potrivit Hotnews.

Practic, au fost modificate unele prevederi din Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale (241/2005).

Astfel, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoarea şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

Aceeași pedeapsă este și pentru „folosirea de către contribuabil, cu rea-credinţă, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, în vederea creării aparenţei de legalitate a unor operaţiuni fictive sau disimulării circuitului tranzacţional real al bunurilor/serviciilor.

Fiscul va considera că acele fapte au fost săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

Totodată, s-a modificat și noțiunea de „documente legale”, unde a fost introdusă, de asemenea, e-Factura.

Noua definiție spune că sunt: „documentele emise pe suport hârtie sau electronic prevăzute de Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Codul vamal, Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi de reglementările elaborate pentru punerea în aplicare a acestora, precum şi factura electronică emisă, transmisă şi primită, potrivit legii, utilizând sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura”.

Anterior, noțiunea era definită astfel: documentele prevăzute de Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Codul vamal, Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, şi de reglementările elaborate pentru punerea în aplicare a acestora.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button