Știrile Zilei

Ce se ascunde în spatele noului val de recrutări în armata rusă


Deşi armata rusă a anunțat un nou val de recrutări, o creștere față de ultimii doi ani, aceasta jură că nu are „nicio legătură” cu războiul din Ucraina. O afirmație pe care Kievul a respins-o.

Tot mai mulți soldați sunt mobilizați. Rusia își va lansa campania de recrutare militară de primăvară, care va implica 160.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, potrivit unui decret semnat luni, 31 martie, de președintele Vladimir Putin, o cifră în creștere față de cei doi ani anteriori, relateaza L`express citat de Rador Radio România.

Această campanie este organizată de două ori pe an, primăvara și toamna. A început marți, potrivit unui decret semnat de Vladimir Putin și publicat luni. Conform  textului, „160.000” de cetățeni ruși cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani sunt chemați în serviciul militar între 1 aprilie și 15 iulie anul acesta. Campania de primăvară a vizat 150.000 de persoane în 2024 și 147.000 în 2023, potrivit agenției de stat Tass.

„Viitoarea campanie de recrutare nu are nicio legătură cu operațiunea militară specială din Ucraina”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, folosind eufemismul impus pentru a desemna atacul împotriva acestei ţări. Un înalt oficial al Statului Major, viceamiralul Vladimir Ţimlianski, a declarat că recruții nu vor fi trimiși în regiunile ucrainene în care luptă armata rusă. De asemenea, ei nu vor participa „la sarcinile operațiunii speciale”, a asigurat el, potrivit comunicatului  ministerului.

Dar aceste detalii nu sunt foarte convingătoare pentru partea ucraineană. Săptămâna trecută, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia „pregătește noi ofensive în regiunile Sumi, Harkiv și Zaporijjia”. „Ei trag de timp cu negocierile şi încearcă să atragă Statele Unite în discuţii fără sfârşit şi fără sens despre condiţii false pentru a câştiga timp şi pentru a încerca apoi să acapareze şi mai mult teritoriu. Putin vrea să negocieze teritorii dintr-o poziţie mai puternică. Se gândeşte doar la război. De aceea misiunea noastra comună este apărarea în sensul cel mai larg al cuvântului”, a adăugat el.

În acest sens, este greu să nu vedem acest nou val mare de recrutări ca fiind pregătirea pentru noi operațiuni pe termen mediu. Dar și ca o modalitate de a căuta consolidarea rândurilor rusești în diferitele ofensive care se desfășoară încă pe pământul ucrainean și care provoacă pierderi umane grele pentru progresele teritoriale slabe. „Deși autoritățile ruse susțin că recruții nu sunt trimiși în zona de luptă, odată aflați în serviciu, aceștia sunt nevoiți să semneze contracte de ‘voluntari’ și ajung pe linia frontului. Astfel, recrutarea a devenit unul dintre instrumentele Kremlinului pentru a compensa pierderile grele suferite pe front”, susține Centrul de Stat Ucrainean pentru Combaterea Dezinformarii. „Această campanie de recrutare ar putea indica, de asemenea, că, în ciuda declarațiilor oficiale de pace, Rusia încearcă de fapt să prelungească războiul”, a adăugat instituția menţionată.

În 2023, Rusia a adoptat o lege prin care se ridică limita de vârstă pentru recrutare de la 27 la 30 de ani. Atacul asupra Ucrainei a determinat autoritățile ruse să dispună mobilizarea a peste 300.000 de oameni în toamna lui 2022. Mulți ruși au părăsit apoi țara de teamă să nu fie mobilizați.

În ultimele săptămâni, președintele american Donald Trump a propus o încetare a focului, pe care Kievul a acceptat-o sub presiunea Washingtonului. Dar Vladimir Putin a închis ușa unui armistițiu necondiționat și imediat, acceptând doar un moratoriu foarte limitat, fără efect real asupra luptelor.

Rusia, care are avantajul pe câmpul de luptă în pofida pierderilor umane foarte mari, este acuzată că vrea să tragă de timp timp pentru a profita de poziția sa și pentru a cuceri mai mult teritoriu. Miercuri, Volodimir Zelenski a denunțat încă o noapte de lovituri „deliberate” ale Rusiei asupra Ucrainei. Iar marți, 1 aprilie, Rusia a pretins capturarea unui nou sat din regiunea Donețk din estul Ucrainei, apropiindu-se tot mai mult de granița cu regiunea Dnipropetrovsk din centrul Ucrainei, în care forțele Moscovei nu au intrat încă.

Cu toate acestea, cu 240 km2 parcurși în martie 2025, avansul forțelor ruse în Ucraina a încetinit pentru a patra lună consecutivă,  potrivit unei analize AFP realizată pe baza datelor furnizate de Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button