Stiri TV

Ce riscă să piardă Samsung şi Vietnamul în războiul declanșat de Donald Trump


Când preşedintele Samsung Electronics, Jay Y. Lee, s-a întâlnit cu premierul vietnamez Pham Minh Chinh în iulie, mesajul său a fost clar: „Succesul Vietnamului este succesul Samsung, iar dezvoltarea Vietnamului este dezvoltarea Samsung.” Lee a promis investiţii pe termen lung pentru ca Vietnamul să devină principala bază de producţie pentru ecrane, relatează Reuters, conform news.ro.

De la intrarea conglomeratului sud-coreean în Vietnam, în 1989, Samsung a investit miliarde de dolari pentru a-şi extinde producţia globală dincolo de China. Multe alte companii i-au urmat exemplul, mai ales după ce preşedintele american Donald Trump a impus tarife pe bunurile chinezeşti în primul său mandat. Astfel, Samsung a devenit cel mai mare investitor străin şi principalul exportator al Vietnamului.

Aproximativ 60% din cele 220 de milioane de telefoane vândute anual de Samsung sunt produse în Vietnam, iar o mare parte dintre ele ajung pe piaţa americană, unde compania este al doilea cel mai mare vânzător de smartphone-uri, conform datelor Counterpoint.

Risc de bumerang

Însă această dependenţă de Vietnam riscă acum să se întoarcă împotriva companiei. Hanoiul încearcă să negocieze cu administraţia Trump reducerea unui tarif vamal potenţial de 46%, considerat punitiv.

Vietnamul şi Samsung au obţinut o pauză temporară: Trump a decis amânarea aplicării tarifului la un nivel redus de 10%, pentru o perioadă de 90 de zile. Dar, potrivit surselor Reuters, Samsung ar fi printre cele mai afectate companii dacă tarifele mai mari vor intra în vigoare în iulie.

„Vietnamul este locul în care producem cele mai multe telefoane, dar tarifele iniţiale au fost mult mai mari decât ne-am aşteptat. Există o stare de confuzie în interiorul companiei,” a declarat un executiv Samsung, sub protecţia anonimatului.

Chiar şi în cazul unui acord între cele două ţări, excedentul comercial de aproximativ 120 de miliarde de dolari pe care Vietnamul îl are cu SUA îl menţine în vizorul administraţiei americane, care vizează dezechilibrele comerciale. Hanoiul speră să reducă tariful la un interval între 22% şi 28%.

În acest context de incertitudine, Samsung şi furnizorii săi analizează posibilitatea ajustării producţiei. Patru surse familiare cu planurile companiei au indicat că una dintre opţiuni ar fi creşterea producţiei în India sau Coreea de Sud, deşi aceste soluţii ar presupune costuri ridicate şi timp.

Samsung nu a comentat în legătură cu planurile sale privind ameninţarea tarifară, dar a reiterat anterior că va răspunde flexibil prin reconfigurarea lanţului său global de producţie.

Ministerele de externe şi industrie ale Vietnamului nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Rivala Samsung, Apple, se confruntă cu un risc şi mai mare, după ce tarifele pe importurile din China au crescut la 145%. Potrivit Counterpoint, aproximativ 80% din iPhone-urile vândute în SUA sunt importate din China.

Vietnamul îşi pierde atractivitatea de destinaţie cu costuri reduse

Frica de tarife se adaugă unei serii de provocări pentru sectorul manufacturier din Vietnam, care devenise o destinaţie preferată pentru companiile ce căutau alternative la China în contextul tensiunilor SUA-China.

Dar acest ”boom” a dus la probleme cu alimentarea cu energie, iar Vietnamul a majorat recent impozitarea efectivă a multinaţionalelor în conformitate cu standardele OCDE, anulând o parte din stimulentele fiscale anterioare. Mai mult, afluxul de companii străine a dus la o penurie de muncitori calificaţi şi la creşterea salariilor, potrivit mai multor firme sud-coreene din Vietnam.

”Situaţia este foarte serioasă,” a declarat un reprezentant al unei companii.

Unii economişti avertizează că presiunile în creştere ar putea face Vietnamul mai puţin atractiv în comparaţie cu alte state.

”Pierderea Vietnamului ar putea fi câştigul Indiei,” au transmis economiştii de la Nomura. India doreşte accelerarea unui acord comercial cu SUA, iar discuţiile sunt în curs.

Vietnamul a făcut deja unele concesii, inclusiv prin creşterea importurilor din SUA, şi a fost printre primele ţări care au început discuţii comerciale cu administraţia Trump după moratoriul privind tarifele „reciproce”.

Dar producătorii străini sunt în alertă. Ko Tae-yeon, preşedintele Camerei de Comerţ coreene din Vietnam, a spus că iniţial a fost ”panică” în rândul companiilor. Unele au făcut planuri pentru reducerea personalului, a adăugat el, fără a oferi detalii. În prezent, companiile adoptă o atitudine de ”aşteptare şi observare.”

Mutarea producției: opțiuni costisitoare

Samsung încă nu a luat o decizie fermă privind relocarea producţiei, dar două surse au afirmat că o opţiune ar fi mutarea unei părţi din producţia destinată SUA în fabrica din oraşul Gumi, Coreea de Sud.

Alte patru surse au indicat că o posibilitate este extinderea capacităţii de producţie în India, dar acest lucru ar necesita investiţii suplimentare, întrucât India poate gestiona doar aproximativ 20% din producţia totală de smartphone-uri Samsung.

Conform BMI Research, electronicele reprezintă aproximativ 45% din exporturile Vietnamului către SUA, iar marii producători, precum Samsung, s-ar putea vedea nevoiţi să îşi reducă producţia în aşteptarea unei scăderi a cererii.

Samsung produce în Vietnam şi televizoare, electrocasnice şi ecrane pentru dispozitive. Exporturile sale din 2023 au fost estimate la aproximativ 54 de miliarde de dolari – adică 15% din totalul exporturilor Vietnamului.

Între timp, neliniştea creşte în rândul angajaţilor.

”Mi-e teamă că vor tăia totul,” a spus Nguyen Thi Hao, o muncitoare de 39 de ani de la o fabrică Samsung din Thai Nguyen, în nordul Vietnamului.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button