Stiri TV

Ce mâncăm la vârsta mijlocie determină sănătatea la 70 de ani


Obiceiurile alimentare din perioada de mijloc a vieții influențează decisiv sănătatea la vârsta de 70 de ani, relevă un studiu amplu făcut de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, potrivit mediafax.

Cercetarea, publicată în Nature Medicine, a monitorizat peste 100.000 de americani pe parcursul a trei decenii, scrie CNN.

Conform rezultatelor, doar 9,3% dintre participanți au atins ceea ce specialiștii numesc „îmbătrânirea sănătoasă” – viața până la 70 de ani fără boli cronice precum diabetul, hipertensiunea și afecțiunile cardiace, și fără deficiențe cognitive, fizice sau mentale.

„Consumul crescut de fructe, legume, cereale integrale, nuci, leguminoase, grăsimi nesaturate și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi este asociat cu șanse mai mari de îmbătrânire sănătoasă”, declară Dr. Leana Wen, expert în wellness și fost comisar de sănătate în Baltimore.

În contrast, alimentele bogate în grăsimi, sodiu, băuturi îndulcite și carne roșie sau procesată reduc semnificativ șansele unei bătrâneți fără probleme de sănătate.

Studiul a analizat aderența participanților la opt tipuri de diete considerate sănătoase, între care dieta mediteraneană, DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) și dieta bazată pe plante.

„Aceste rezultate ar trebui să determine oamenii să considere o dietă nutritivă drept o componentă cheie a îmbătrânirii sănătoase”, subliniază Dr. Wen.

Experții atrag atenția și asupra rolului politicilor publice în facilitarea accesului la alimente sănătoase, având în vedere că în multe comunități, alimentele ultra-procesate sunt mai ieftine și mai accesibile decât fructele și legumele proaspete.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button