Ce au descoperit arheologii care sapă sub Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim: Confirmă relatări biblice
Arheologii care desfășoară cercetări sub Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim au realizat o descoperire remarcabilă ce susține un detaliu important din Noul Testament: prezența unei grădini în apropierea locului în care Iisus Hristos a fost răstignit și înmormântat. Această descoperire aduce o confirmare concretă a versetului din Ioan 19:41, unde se precizează: „Iar în locul unde a fost răstignit era o grădină, și în grădină un mormânt nou, în care nu mai fusese pus nimeni.”
Coordonată de profesoara Francesca Romana Stasolla de la Universitatea Sapienza din Roma, echipa de cercetători a identificat urme de măslini și viță-de-vie datând de aproximativ două milenii. Aceste resturi botanice – semințe și polen – au fost detectate prin analiza arheobotanică a unor mostre de sol colectate din stratul de sub podeaua de piatră a bisericii, conform Historia.ro.
„Aceste rezultate arheobotanice sunt deosebit de relevante, având în vedere ceea ce este relatat în Evanghelia după Ioan,” a declarat Stasolla pentru Times of Israel. „Evanghelia descrie o zonă verde între Calvar și mormânt, iar investigațiile noastre au identificat exact un astfel de teren cultivat.”
Săpăturile, demarate în 2022, constituie cea mai amplă intervenție arheologică desfășurată în interiorul Bisericii Sfântului Mormânt în aproape două secole. Acestea fac parte dintr-un amplu proiect de restaurare, sprijinit de cele trei confesiuni religioase care administrează lăcașul de cult – Patriarhia Ortodoxă, Custodia Țării Sfinte și Patriarhia Armeană – și derulat cu avizul Autorității pentru Antichități din Israel. Conform explicațiilor oferite de profesoara Stasolla, terenul pe care se află în prezent biserica era, inițial, o carieră de piatră, transformată ulterior într-un teren agricol și, mai târziu, într-un cimitir în secolul I d.Hr.
Pe lângă dovezile vegetale, cercetătorii au mai scos la iveală diverse artefacte, printre care fragmente ceramice, lămpi cu ulei, obiecte din sticlă și ziduri joase ce marcau parcele de grădină, unele dintre ele datând chiar din Epoca Fierului. Aceste descoperiri sugerează o prezență umană intensă și o istorie îndelungată de pelerinaje în zonă.
Deși probele botanice oferă indicii clare despre existența unei grădini antice, echipa așteaptă în continuare rezultatele analizelor cu radiocarbon pentru a stabili cu exactitate vârsta materialului vegetal descoperit
Cercetările sunt momentan întrerupte din cauza afluxului de pelerini care vin la Ierusalim pentru Săptămâna Mare și Paște. După încheierea sărbătorilor, echipa condusă de Stasolla va relua investigațiile, lucrând pe segmente localizate sub pardoseala bisericii. În acest demers, se utilizează și tehnologii avansate, precum cartografierea 3D și radarul de penetrare a solului, pentru a reconstrui digital topografia originală a locului.
Biserica Sfântului Mormânt, ridicată în anul 335 d.Hr. la inițiativa împăratului roman Constantin cel Mare, este considerată de mulți creștini ca fiind locul unde s-au petrecut răstignirea (Golgota) și înmormântarea lui Iisus. Sursele istorice menționează că, în timpul construcției bisericii, muncitorii împăratului au identificat un mormânt vechi, despre care s-a crezut că este cel al lui Hristos. În vremuri mai recente, arheologii au descoperit o bază circulară de marmură sub Ediculul – sanctuarul care protejează presupusul mormânt – ce urmează a fi analizată pentru a-i stabili proveniența.
Chiar dacă locația exactă a mormântului lui Iisus rămâne subiect de dezbatere teologică, această descoperire arheologică aduce o contribuție importantă la confirmarea descrierilor topografice din Scripturi.