Știrile Zilei

Ce alte obiecte mai sunt scoase la vânzare


Piese de mobilier din casa în care s-a turnat filmul „Felix şi Otilia”, şapca lui Ceauşescu, cuţitul de pictat al lui Ştefan Luchian, macheta celebrei Dacii C.N. din 1987 vor fi scoase la vânzare la licitaţia de artă decorativă organizată pe 13 iunie de Casa Artmark, scrie Agerpres.

Evenimentul cuprinde câteva piese de mobilier din celebra casă în care s-a turnat, la începutul anilor ’70, filmul „Felix şi Otilia”, ecranizare a romanului lui George Călinescu – „Enigma Otiliei”, în regia lui Iulian Mihu. Cu Radu Boruzescu şi Julieta Szonyi în rolurile principale, acţiunea peliculei care îi are în distribuţie şi pe Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Jean Constantin, Sergiu Nicolaescu, Gina Patrichi sau Rodica Mandache se petrece în cea mai mare parte în decorul Casei Miclescu de pe Şoseaua Kiseleff nr. 35-37.

Potrivit Artmark, unul dintre motivele ce au stat la baza alegerii acestei case pentru turnarea filmului este şi faptul că Julieta Szonyi, actriţa care dă viaţă celebrului personaj în ecranizare, a locuit aici. Casa Miclescu a fost o vreme închiriată de Uniunea Artiştilor Plastici, iar într-unul dintre cele şapte apartamente improvizate în acest spaţiu a fost casa pictorului Ştefan Szonyi, tatăl actriţei.

Între anii 2015-2021, construcţia, care datează de la începutul anilor 1900, s-a aflat pe lista monumentelor istorice din Capitală. Artmark menţionează că această casă ar fi fost proiectată de renumitul arhitect Ion Mincu, la dorinţa pictorului G. D. Mirea, dar acesta a fost nevoit să abandoneze construcţia din cauza problemelor financiare, iar casa a fost achiziţionată, în 1904, de cel ce i-a dat şi numele celebru: avocatul Jean Miclescu, descendent al unei familii boiereşti moldoveneşti. Înainte de Primul Război Mondial, Casa Miclescu era un cunoscut loc de întâlnire al aristocraţilor – printre care Cantacuzino, Brâncoveanu, Sturdza, Balş sau Odobescu.

Între obiectele de mobilier scoase la vânzare se numără: un fotoliu de tip balansoar Thonet, în stil Sezession

Între obiectele de mobilier scoase la vânzare se numără: un fotoliu de tip balansoar Thonet, în stil Sezession, cu împletitură de pai de orez, realizat la 1900, o pereche de scaune Louis XVI, din lemn de nuc, de la sfârşitul secolului al XIX-lea, o oglindă Napoleon III din cristal, cu ramă aurită, de pe la începutul anilor 1900, estimate fiecare la 500-800 de euro, precum şi un Secretaire Empire, din lemn furniruit cu rădăcină de nuc şi detalii din bronz aurit (1860-1880) – estimat la 3.000-5.000 de euro.

În licitaţie se regăsesc şi obiecte de colecţie care au aparţinut lui Nicolae Ceauşescu. Între acestea se află macheta Daciei C.N., realizată cu ocazia lansării modelului, în 1987. Piesa – un cadou pentru Nicolae Ceauşescu din partea Întreprinderii de Autoturisme Dacia, însoţită de certificat RAAPPS – are preţul de pornire de 2.500 de euro. De asemenea, în sesiune se regăseşte şi o şapcă bărbătească din bumbac ce a fost purtată de Nicolae Ceauşescu, realizată de Casa de Modă Bucureşti, care are preţul de pornire de 500 de euro.

Va fi scos la vânzare şi un lot format din cuţitul de pictură al lui Ştefan Luchian şi două vase din ceramică smălţuită, pictată cu motive florale policrome, realizate în secolul al XIX-lea – la preţul estimativ de 200-400 de euro.

Sesiunea „Enigma Otiliei” – licitaţie de artă decorativă şi obiecte de colecţie va avea loc pe 13 iunie, de la ora 19,00, la Palatul Cesianu-Racoviţă. Obiectele scoase la licitaţie sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă începând de miercuri. Expoziţia poate fi vizitată zilnic, între orele 10,00 şi 20,00.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button