Știrile Zilei

ce a fost înainte de nimic? Teorii care încearcă să răspundă lucrurilor ce depășesc înțelegerea umană

Este întrebarea care apare întotdeauna atunci când ne gândim la originea Universului: ce a fost înainte de Big Bang? Și dacă nu a existat un „înainte”, care a fost cauza Big Bang-ului în primul rând? Până acum câteva secole, răspunsul era ușor: o divinitate eternă a pus totul în mișcare, scrie skyatnightmagazine.com.

Chiar și Isaac Newton credea că Dumnezeu a creat Universul, acum aproximativ 6 000 de ani.

Mai târziu, mulți oameni de știință, inclusiv tânărul Albert Einstein, au presupus că Universul însuși este etern și veșnic.

Începutul Universului

content-image

Dar când a fost descoperită expansiunea cosmică, cosmologul belgian (și preot iezuit) Georges Lemaître a realizat că trebuie să fi existat un început – o versiune științifică a Genezei, ca să spunem așa.

Nu că toată lumea ar fi fost imediat de acord.

Până în anii 1960, teoria stării staționare a lui Fred Hoyle era destul de populară printre oamenii de știință iconoclaști, precum și printre profani.

Hoyle accepta expansiunea Universului, dar nu credea în Big Bang. În schimb, el a presupus că o creare lentă și continuă de materie nouă ar putea menține densitatea medie și proprietățile generale ale Universului constante în timp.

Descoperirea, în 1964, a fondului cosmic de microunde a fost cuiul cel mare în sicriul teoriei stării de echilibru. De atunci, dovezile în favoarea originii Big Bang a Universului nostru s-au acumulat până în punctul în care nu mai există aproape nicio îndoială.

Totuși, nimeni nu are răspunsul final la întrebarea „ce s-a întâmplat înainte de Big Bang?”.

content-image

Ar fi putut exista un Univers înainte de Big Bang? Majoritatea oamenilor de știință ignoră pur și simplu întrebarea, deoarece pare a fi o nucă prea greu de spart.

Începutul timpului

content-image

Când astronomii vorbesc despre Big Bang, de obicei nu se referă la începutul Universului (timpul zero), ci la starea incredibil de fierbinte și compactă a Universului în primele câteva minute ale existenței sale.

Într-o anumită măsură, acest lucru se datorează faptului că nimeni nu are o idee reală despre adevărata natură a timpului, cu atât mai puțin despre începutul timpului.

Fizicianul britanic Julian Barbour, de exemplu, a susținut că timpul nici măcar nu există, decât ca o iluzie în mintea noastră.

Potrivit altora (inclusiv Stephen Hawking), timpul a apărut odată cu Universul, făcând ca întregul concept al cuvântului „înainte” să fie lipsit de sens.

A întreba ce s-a întâmplat înainte de Big Bang ar fi ca și cum ai întreba ce se află la nord de Polul Nord sau ce distanță este mai scurtă decât zero.

Teorii alternative

content-image

Pe de altă parte, pur și simplu nu știm dacă a existat sau nu timp înainte de Big Bang.

Conform ideii cândva populare a Universului ciclic (sau oscilatoriu), expansiunea actuală a spațiului ar putea într-o zi să se transforme într-o contracție, iar Big Crunch-ul rezultat ar putea da naștere unui nou Big Bang, începând următorul ciclu al unei secvențe eterne.

Este doar una dintre numeroasele ipoteze în care Universul nostru nu este unic, ci parte a unui multivers posibil infinit, într-un fel sau altul.

Și dacă multiversul este, de asemenea, infinit în timp, ne întoarcem la ideea că totul a existat dintotdeauna, ocolind în mod convenabil problema sâcâitoare a unui început.

În cele din urmă, fizicianul sud-african Neil Turok crede că Big Bang-ul nu a dat naștere doar Universului nostru, ci și unui anti-Univers, compus din antimaterie și care merge înapoi în timp.

Din nou, o idee interesantă, dar nu există nicio șansă de confirmare (sau respingere!) prin observații. În cele din urmă, trebuie să recunoaștem că suntem ignoranți cu privire la adevăratul început al Universului.

Și chiar dacă înclinăm spre un multivers etern fără niciun început real, nu știm de ce există ceva (sau, mai exact, de ce există totul) în loc de nimic.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button