Care este ‘organizația teroristă’ care a provocat furia Moscovei? Eveniment organizat la Palatul Parlamentului
Moscova acuză România de implicare în treburile interne ale Federației Ruse, făcând referire la organizația „Post-Russia Free Nations Forum”. Oficialii de la Moscova susțin că această entitate promovează separatismul și urmărește destrămarea Rusiei în mai multe state independente, catalogând-o drept „organizație teroristă”.
Organizația, înregistrată în Polonia, a fost inclusă pe lista organizațiilor considerate drept „teroriste” de către Moscova în anul 2024, după cum arată Radio Europa Liberă.
Forumul Națiunilor Libere Post-Rusia este înregistrat în Polonia și se descrie ca o mișcare civică care militează pentru o mai mare autonomie regională în Rusia, unii membri susținând independența totală a regiunilor. Pe site-ul său web și pe platformele de socializare, organizația utilizează, de asemenea, variații ale numelui său, cum ar fi Forumul statelor libere post-Rusia.
Omul de afaceri ucrainean Oleg Magaletsky se prezintă drept unul dintre fondatorii grupului și este considerat a fi un sponsor important.
În urma desemnării terorismului de către Curtea Supremă la 22 noiembrie 2024, toate activitățile Forumului Națiunilor Libere Post-Rusia sunt acum interzise în Rusia. Apartenența sau asocierea cu grupul face obiectul urmăririi penale în temeiul legislației antiteroriste ruse.
Evenimentul de la București, organizat de „Post-Russia Free Nations Forum”
Evenimentul care a atras acuzațiile Federației Ruse, conform cărora România s-ar amesteca în treburile interne ale Moscovei, a avut loc pe 19 martie la Palatul Parlamentului. La acest eveniment a fost prezent și Oleg Magaletsky, fondatorul acestei mișcări, care a susținut un discurs în deschiderea evenimentului.
Magaletsky și-a început discursul prin a felicita România pentru că „nu a permis Moscovei să controleze politica internă (n.r. A României)” și să avertizeze că Federația Rusă va încerca să „ocupe” Europa Centrală și de Est.
El a subliniat că Rusia este ultimul imperiu colonizator din Europa.
„Ar trebui să avem o viziune clară, o strategie asupra spațiului post-Rusia. Să înțelegem că România, Bulgaria, Ucraina nu sunt Europa de Est, ele sunt în Europa Centrală. Europa de Est să fie chiar în Estul Europei, în Komi, Bashkertostan, Kuban (…) Trebuie să o luăm pas cu pas ca să obținem pacea în Europa”, a spus Magaletsky în cadrul forumului.
El a menționat mai multe regiuni care acum se află între granițele actuale ale Federației Ruse. Bashkortostan (sau Bashkiria), de exemplu, este o regiune situată între Volga și Ural care, potrivit Constituției proprii, este „un stat suveran în interiorul Rusiei”.
Temele de discuție în acest forum s-au axat pe rolul strategic al statelor de la Marea Neagră sau din Balcani pentru o lume post-Rusia, potențialul economic și energetic al regiunii sau rolul strategic al României în ceea ce privește reconstrucția Ucrainei.
Evenimentul a fost organizat de „Post-Russia Free Nations Forum”, organizația Paneuropa România (care se prezintă drept cea mai veche mișcare de unificare europeană), Facultatea de Administrarea a Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ – ASE) și Centrul pentru Economie și Societate (CES).