Știrile Zilei

Când a obținut Victor Ponta cetățenia sârbă și ce legături are cu Aleksandar Vucic. Sebastian Ghiță, ‘în anturaj’


Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Victor Ponta, a stârnit un val de controverse după ce a declarat recent, într-un podcast moderat de Dan Andronic și Robert Turcescu, că deține cetățenia sârbă pentru că a salvat Belgradul de la inundații în 2014. Concret, fostul premier susține că a primit această cetățenie, pe care o are din 2018, drept recunoaștere pentru „o chestie extraordinară” oferită Serbiei, adică la patru ani distanță de la evenimentele invocate. Dezvăluirile lui Victor Ponta ridică mari semne de întrebare, mai ales că foștii colegi „din barcă”, Liviu Dragnea și Doina Pană, nu-i susțin declarațiile. ( Liviu Dragnea: Victor Ponta este bolnav! Ca oricărui mitoman acum i-a bubuit în față! Doina Pană, ministru al Apelor la momentul inundațiilor invocate de Victor Ponta: Eram cu ochii ca pe butelie!)

Întâlniri frecvente cu Vucic după inundațiile din mai 2014 și un post „onorific” obținut în 2016

Datele de pe site-ul Guvernului României confirmă că Victor Ponta a avut cel puțin trei întâlniri cu premierul sârb în 2014:

  • Pe 17 iulie 2014, cei doi au vizitat împreună comunitatea de români din Valea Timocului, marcând o premieră diplomatică.

  • La 8 noiembrie 2014, au participat la inaugurarea punctului de frontieră de la Lunga (Timiș), unde Ponta declara că România este „cel mai bun prieten al Serbiei în UE”.

  • Pe 16 decembrie 2014, Ponta a efectuat o vizită oficială la Belgrad pentru o nouă întrevedere cu Vucic.

În 2016, Ponta a devenit consilier onorific al liderului sârb, iar în ianuarie 2018, tabloidul sârb Blic anunța că acesta a primit cetățenia sârbă. Contactat la acel moment de HotNews, fostul premier spunea că „a primit o calitate onorifică”.

Tot Blic nota că în august 2016, Victor Ponta a fost prezent în Parlamentul sârb, când Aleksandar Vucic a susținut un discurs, iar fostul premier român declara atunci că „Serbia a fost mereu cel mai bun vecin și prieten al României”.

Relația cu Sebastian Ghiță, fugit în Serbia din 2016

O altă legătură importantă a lui Victor Ponta cu Serbia este Sebastian Ghiță, fost deputat PSD și om de afaceri fugit în această țară în decembrie 2016, pentru a evita arestul într-o serie de dosare penale. Serbia i-a acordat azil în 2019 și a refuzat extrădarea sa încă din 2018.

Întrebat într-un interviu pentru G4Media, pe 31 martie 2025, de ce România TV, televiziunea deținută de Ghiță, îi susține candidatura, Ponta a răspuns că „e o chestiune de audiență”: „Este un win-win atâta timp cât ei rămân pe primul loc la audiențe între celelalte televiziuni de știri”.

Într-un dialog la Europa FM, Victor Ponta a recunoscut că s-a întâlnit recent cu Sebastian Ghiță, la Belgrad, cu ocazia unei întâlniri în care s-a fotografiat și cu Donald Trump Jr., la invitația președintelui Vucic. „Eu am o relație specială cu președintele Vucic”, a spus Ponta, menționând că la acel eveniment „era și Ghiță în anturaj”, dar nu au discutat despre România.

Dezvăluirile lui Ponta, puse sub semnul întrebării: ‘Nu este exclus să fi pus evenimentele în legătură pentru a acoperi adevăratul motiv privind cetăţenia’

În acest context, merită reluată observația președintelui interimar al PNL, Cătălin Predoiu. Acesta a afirmat că nu este exclus ca Victor Ponta să fi pus decizia din 2014 privind inundaţiile în legătură cu obţinerea cetăţeniei sârbe pentru „a acoperi” adevăratul motiv pentru care a obţinut această cetăţenie.

„Declaraţiile lui Victor Ponta devoalează simultan mai multe caracteristici despre felul său de a gândi şi a acţiona: 1. este capabil să ia decizii ‘peste structurile româneşti’, în contradicţie cu ceea ce declară, respectiv faptul că ‘România este pe primul loc’; 2. este dispus să ascundă adevărul, dacă crede că poate obţine un avantaj de imagine sau de altă natură (cetăţenia unui stat străin); 3. este dispus să se laude public cu decizii de stat, dacă crede că poate obţine un avantaj personal (voturi); 4. este dispus să facă servicii unui stat străin, fără să ceară compensaţii pentru România (de exemplu costul daunelor produse pe teritoriul naţional), dar acceptând favoruri ale unui stat străin (cetăţenia)”, a scris Predoiu, pe Facebook.

Potrivit acestuia, „chiar dacă cele povestite nu ar fi adevărate, faptul că el poate face astfel de afirmaţii arată mentalitatea şi ce gândeşte cu adevărat”.

„Pe de altă parte, dat fiind că evenimentele s-au petrecut în 2014 şi cetăţenia străină a fost obţinută în 2018 (cf. Wikipedia), se pune întrebarea dacă există o legătură între acele evenimente şi obţinerea cetăţeniei străine. Scopul întregii povestiri a fost să explice de ce a obţinut cetăţenia străină şi nu este exclus ca Victor Ponta să fi pus cele două evenimente în legătură pentru a acoperi adevăratul motiv pentru care a obţinut cetăţenia străină”, a susţinut liderul PNL.

În opinia sa, în acest context, Victor Ponta ar trebui să explice care este de fapt motivul pentru care a obţinut o cetăţenie străină, care este adevăratul motiv pentru care a cerut-o şi pentru care a acceptat-o.

„Ce fel de siguranţă ar avea România şi românii cu un preşedinte ‘suveranist’ care pune România pe locul 2 sau care lasă neacoperite şi necompensate pagubele suferite pentru a proteja umanitar o altă ţară, fie şi prietenă? Până atunci, un gând de simpatie pentru vecinii de bloc ai domnului Ponta, aveţi grijă de voi peste noapte, cât vecinul e acasă!”, a transmis Cătălin Predoiu.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button