Stiri TV

Bursele asiatice și europene, în cădere liberă


Cutremur pe piețele internaționale după anunțarea tarifelor comerciale din SUA. Piețele asiatice au suferit pierderi semnificative joi dimineață, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat o nouă rundă de tarife la importurile globale, relatează Sky News.

Acțiunile și mai multe tipuri de valută din Vietnam și Thailanda au scăzut dramatic joi dimineață, în condițiile în care cele două țări asiatice se confruntă cu cele mai mari taxe impuse de SUA.

Indicele bursier de referință al Vietnamului a scăzut cu până la 5,4% până la un nivel minim din ultimele două luni, iar dong-ul a atins un nivel minim istoric de 25.802 per dolar.

Baht-ul din Thailanda a scăzut la cel mai scăzut nivel de la mijlocul lunii ianuarie, iar acțiunile au coborât cu până la 1,3%.

Prim-ministrul vietnamez Pham Minh Chinh a avut joi o reuniune urgență a cabinetului, în timp ce premierul thailandez Paetongtarn Shinawatra a declarat că țara sa va negocia cu SUA.

Și în Japonia, Nikkei 225 s-a deschis astăzi cu peste 4% în coborâre. Yuanul Chinei a atins un nivel minim din ultimele șapte săptămâni, iar acțiunile au scăzut cu 0,4%.

Won-ul Coreei de Sud a scăzut cu 0,4%, iar acțiunile au scăzut cu până la 2,7%, până la cel mai mic nivel din ultimele trei luni.

Rupia indiană a scăzut cu 0,3%, în timp ce ringgit-ul Malaeziei a scăzut cu până la 0,6%, până la cel mai mic nivel din ultimele două luni.

Bursele europene, la cel mai mic nivel din ultimele două luni,afectate de escaladarea tensiunilor comerciale

Pieţele bursiere europene s-au prăbuşit joi dimineaţa, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două luni, după o nouă rundă de taxe vamale americane agresive anunţată de preşedintele Donald Trump miercuri, care a escaladat războiul comercial global şi a sporit temerile privind încetinirea economiei, transmite Reuters.

Indicele pan-European STOXX 600 a scăzut cu 1,7%, în timp ce Bursa din German înregistra un declin de 2,4%, cel mai semnificativ în rândul pieţelor bursiere regionale. Cotaţiile futures pe Bursa de la New York au scăzut cu 3,1%, investitorii preferând activele mai puţin riscante, cum ar fi obligaţiunile şi aurul. Cotaţiile la petrol au scăzut cu aproximativ 3%.

Cotaţia aurului a atins joi un nou maxim istoric, în condiţiile în care politicile comerciale SUA au intensificat îngrijorările cu privire la economia mondială şi au alimentat cererea pentru active de refugiu.

Joi dimineaţa, aurul era cotat la 3.167,57 de dolari uncia. Metalul galben a fost una dintre materiile prime cu cele mai mari creşteri în acest an, înregistrând cel mai bun prim trimestru de după 1986. Ascensiunea a fost alimentată de achiziţiile semnificative ale băncilor centrale, la care s-a adăugat cererea de active de refugiu pe fondul intensificării incertitudinilor geopolitice şi macroeconomice.

Tarifele comerciale impuse de SUA lovesc puternic economia globală

Donald Trump a anunțat taxe vamale drastice pentru importurile din mai multe state:

  • Uniunea Europeană – 20%

  • China – 34% (după o creștere anterioară de 20%)

  • Elveția – 31%

  • India – 26%

  • Marea Britanie și Brazilia – 10% fiecare

Sectorul bancar european a resimțit imediat impactul, indicele bancar al zonei euro scăzând cu 3,1%, în timp ce băncile din Italia și Spania au pierdut 1,7% și, respectiv, 1,4%.

Industria articolelor sportive a fost puternic afectată, din cauza taxelor vamale ridicate impuse Vietnamului (46%), Cambodgiei (49%), Bangladeshului (37%) și Indoneziei (32%). Acțiunile Nike au scăzut cu 6,5%, Adidas cu 9%, iar Puma cu 8,5%.

În acest context, singurele sectoare care au înregistrat creșteri au fost cele ale industriei de apărare, alimentar și imobiliar.

De asemenea, randamentele obligațiunilor guvernamentale din zona euro au scăzut, semnalând o creștere a aversiunii la risc. Obligațiunile germane pe zece ani au coborât la 2,648%, cel mai mic nivel din martie, iar cele pe doi ani au atins 1,958%, minimul din decembrie 2024.

Tensiunile comerciale declanșate de SUA riscă să arunce economia globală într-o nouă perioadă de volatilitate, amplificând temerile legate de o încetinire economică pe termen lung.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button