Brexit are efecte nebănuite – SUA și Regatul Unit, tot mai aproape de un acord comercial / Relația cu UE
Vicepreședintele SUA, JD Vance, a declarat că există „șanse mari” de a ajunge la un acord comercial cu Regatul Unit, relatează marți BBC. „Cu siguranță lucrăm din greu cu guvernul lui Keir Starmer”, a declarat el într-un interviu acordat site-ului UnHerd, scrie Mediafax.
Piața bursieră globală a fost zguduită de turbulențe începând cu 2 aprilie, după ce președintele Donald Trump a anunțat tarife vamale radicale pentru aproape toate țările.
Surse guvernamentale britanice au sugerat că discuțiile recente cu SUA privind un acord comercial au înregistrat progrese semnificative. Potrivit acestora, orice acord potențial se va concentra pe mai mult decât simpla reducere a tarifelor și va acoperi elemente ale comerțului cu bunuri și servicii.
În interviul amplu acordat UnHerd, Vance a sugerat că un acord comercial între SUA și Regatul Unit ar fi mai ușor de încheiat decât cu alte țări europene, datorită „unei relații mult mai reciproce”. El a menționat Germania ca exemplu de țară care a exportat mult în SUA, dar care, prin comparație, a fost „destul de dură cu multe exporturi americane”.
Vance a subliniat că Trump vede strategia tarifară ca pe „un joc pe termen lung” și că orice punere în aplicare a unui nou sistem va face ca piețele financiare să fie „nervoase”.
Reacția UE: între diplomație și avertismente
În paralel, Uniunea Europeană încearcă să mențină deschise canalele de dialog cu Statele Unite. Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, aflat în vizită la Washington, a pledat pentru un acord „echitabil”, propunând eliminarea tarifelor asupra bunurilor industriale și lucrul comun asupra barierelor netarifare — un set de reglementări și politici care, deși nu sunt taxe în sine, pot dezavantaja produsele străine.
Sefcovic a admis că atingerea unui compromis va necesita „un efort comun semnificativ”, dar și-a exprimat speranța într-un parteneriat pragmatic, cu beneficii reciproce.
Într-un gest menit să calmeze spiritele, președintele Trump a suspendat timp de 90 de zile aplicarea noilor taxe vamale suplimentare, care ar fi urcat la 20% în cazul UE — de opt ori mai mari decât nivelul anterior mediu de 2,5%. În consecință, nivelul actual al tarifelor este de 12,5%, ceea ce reflectă totuși o creștere considerabilă față de finalul lui 2024.
UE a reacționat prompt, anunțând la rândul său suspendarea contramăsurilor planificate, o mișcare descrisă de Trump drept „foarte inteligentă”. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat că măsura are scopul de a „da o șansă negocierilor”, avertizând însă că în lipsa unui progres concret, contramăsurile vor fi activate după expirarea celor 90 de zile.