BREAKING Donald Trump dă ultimatum Chinei și amenință direct cu impunerea unor tarife uriașe
Președintele SUA, Donald Trump, dă ultimatum Chinei, după ce Beijingul a anunțat impunerea unor tarife de 34% pentru produsele din SUA. Donald Trump le transmite chinezilor să-și retragă imediat măsura, având termen până pe data de 8 aprilie 2025, în caz contrar produsele din China vor fi supuse unor tarife de 50% începând cu data de 9 aprilie.
”Ieri, China a emis tarife de retorsiune de 34%, pe lângă tarifele deja record, tarifele nemonetare, subvenționarea ilegală a companiilor și manipularea masivă a monedei pe termen lung, în ciuda avertismentului meu că orice țară care se răzbună pe SUA prin emiterea de tarife suplimentare, pe lângă abuzurile tarifare pe termen lung deja existente asupra națiunii noastre, va fi imediat întâmpinată cu tarife noi și substanțial mai mari, pe lângă cele stabilite inițial.
Prin urmare, în cazul în care China nu își retrage până mâine, 8 aprilie 2025, majorarea de 34 % față de abuzurile comerciale deja existente pe termen lung, Statele Unite vor impune Chinei tarife adiționale de 50 %, începând cu 9 aprilie. În plus, toate discuțiile cu China referitoare la întâlnirile pe care le-a solicitat cu noi vor fi încheiate! Negocierile cu alte țări, care au solicitat, de asemenea, întâlniri, vor începe să aibă loc imediat. Vă mulțumim pentru atenția acordată acestei probleme!”, a scris Donald Trump, pe rețeaua Truth Social.
China a ripostat la tarifele lui Donald Trump
În 48 de ore de la anunţul lui Trump privind tarifele vamale, a doua cea mai mare economie a lumii a ripostat rapid cu propriile sale măsuri punitive asupra bunurilor şi firmelor americane. Iar acum trimite un mesaj clar: China este bine pregătită să facă faţă unui război comercial şi să iasă mai puternică, pe de altă parte. Acest mesaj a fost transmis atât publicului chinez, cât şi ţărilor străine, printr-o avalanşă de articole în media de stat şi prin declaraţii guvernamentale, în weekend, după atacul de amploare al lui Trump asupra sistemului comercial global.
„Tarifele americane vor avea un impact (asupra Chinei), dar nu va cădea cerul”, se arată într-un comentariu publicat duminică în Cotidianul Poporului, organul de presă al Partidului Comunist Chinez. „De când SUA au iniţiat (primul) război comercial în 2017 – indiferent de modul în care SUA luptă sau exercită presiuni – noi am continuat să ne dezvoltăm şi să progresăm, demonstrând rezistenţă: cu cât primim mai multă presiune, cu atât devenim mai puternici”, se arată în comentariu, care se afla şi pe prima pagină a ediţiei tipărite de luni a ziarului.
Trump a prezentat miercuri un tarif suplimentar de 34% pentru toate bunurile chinezeşti importate în SUA, aducând taxele pentru toate importurile chinezeşti în SUA la peste 54% atunci când tarifele existente intră în vigoare. Beijingul a ripostat vineri cu propriile sale tarife de bază de 34% asupra tuturor importurilor americane, precum şi cu alte măsuri, inclusiv controlul exporturilor de minerale rare şi restricţii comerciale asupra anumitor companii americane.
Beijingul a calificat tarifele americane drept „intimidare unilaterală”. Cea mai recentă retorică a sa ar putea fi o propagandă menită să calmeze eventualele nelinişti de acasă – şi să proiecteze încredere în restul lumii. Dar aceasta ar putea fi, totodată, un calcul strategic al liderului chinez Xi Jinping şi al cadrelor sale de la Beijing: faptul că Trump nu foloseşte tarifele doar ca tactică de negociere, iar perturbarea epică a comerţului global are potenţialul de a afecta SUA mai mult decât China, comentează CNN.
„Mulţi omologi (din Republica Populară Chineză) au susţinut că (SUA) fac o greşeală care îi va submina propria poziţie globală”, a scris duminică pe X Ryan Hass, senior fellow la think tank-ul Brookings Institution, cu sediul la Washington, după întâlniri cu oficiali guvernamentali, experţi şi lideri de afaceri în timpul unei vizite în China. „Există o dezbatere cu privire la faptul dacă lumea intră într-o perioadă a blocurilor sau într-o tranziţie către o eră a globalizării fără SUA. Beijingul pare să prefere acest din urmă scenariu”, a spus el, adăugând că „liderii Chinei nu vor accepta să fie văzuţi ca fiind pasivi ca răspuns la SUA”.
CHINA PROFITĂ CA SĂ-ŞI FACĂ IMAGINE BUNĂ
În timp ce tarifele lui Trump vizează prieteni şi duşmani deopotrivă, oficialii chinezi au încercat deja în ultimele săptămâni să proiecteze China ca un lider alternativ şi o protectoare a unei economii globalizate care a sporit prosperitatea ţărilor din întreaga lume, precum şi ca un partener economic stabil şi un paradis pentru afaceri. „În calitate de a doua cea mai mare economie a lumii şi a doua cea mai mare piaţă de consum, China va continua să îşi deschidă uşile mai larg, indiferent de schimbarea peisajului internaţional”, a declarat sâmbătă Ministerul de Externe al Chinei într-un comunicat. Duminică, Ling Ji, viceministru în cadrul Ministerului Comerţului din China, a găzduit reprezentanţi ai 20 de companii cu capital american, inclusiv Tesla şi GE HealthCare, potrivit unei declaraţii a ministerului.
Ling a prezentat China drept un loc „ideal, sigur şi promiţător” pentru investiţii, făcând în acelaşi timp apel la întreprinderile americane să „fie voci raţionale” şi să „ia măsuri practice” pentru a menţine stabilitatea lanţurilor globale de producţie şi aprovizionare.
Experţii economici care au vorbit sâmbătă la postul de televiziune de stat chinez CCTV au susţinut, de asemenea, ideea conform căreia reorganizarea comerţului este o oportunitate pentru Beijing. „China transmite un mesaj important lumii: nu putem da înapoi sau tolera intimidarea SUA, deoarece toleranţa duce în cele din urmă la mai multă intimidare”, a declarat Liu Zhiqin, cercetător principal la Institutul Chongyang pentru Studii Financiare din cadrul Universităţii Renmin din China.
„China şi SUA sunt acum rivali direcţi în remodelarea ordinii comerciale internaţionale”, a declarat un alt expert, Ju Jiandong, profesor la Şcoala de Finanţe a Băncii Populare a Chinei de la Universitatea Tsinghua. „Suntem dispuşi să acceptăm provocarea – suntem pregătiţi să concurăm cu SUA în redefinirea noului sistem comercial global”, a spus Ju.