Băsescu forțează mandatul al treilea
Fostul premier Adrian Năstase dă alerta și spune că românii trebuie să iasă în număr cât mai mare la vot, pe 1 Decembrie. Năstase comentează și primul tur de scrutin de la alegerile prezidențiale și acuză că fostul șef de stat Traian Băsescu ar vrea să o impună pe Elena Lasconi în preferințele votanților.
„S-au implinit ieri, 28 noiembrie, 20 de ani de la desfasurarea primului tur al alegerilor prezidentiale din 2004. In acest timp, romanii au avut parte 10 ani de Basescu si 10 ani de Iohannis – ca presedinti. La alegerile din acest an, Basescu incearca sa forteze obtinerea unui al treilea mandat prin sustinerea Elenei Lasconi, careia i-a transferat voturile lui Orban. Se pare insa ca „democratia” trebuia ajutata putin, asa incat unele voturi au fost transferate ilegal catre candidata USR iar campania pentru protejata lui Basescu a continuat, ilegal, in „tara democratiei”, in timp ce se numarau voturile. Vom vedea ce decizii se vor lua, in final, de catre CCR si de catre BEC si felul in care se va desfasura al doilea tur al prezidentialelor.
Cred ca acum miza principala o reprezinta configuratia parlamentului, numarul de mandate ce vor fi obtinute de catre fiecare partid. S-au facut, fara indoiala, greseli de catre PSD pentru alegerile din 24 noiembrie. Va fi timp pentru analiza lor. Acum „letargia” simpatizantilor PSD si a nehotaratilor trebuie sa inceteze. Vor sa lase tara pe mainile slugilor lui Soros sau ale sforarilor lui Basescu? Cu un PSD neputincios in parlament sau partener junior intr-un guvern de dreapta, Romania va intra in haos si va trece din criza in criza.
Sigur, unii pensionari carora le-au crescut pensiile – poate nu suficient – nu au votat cu Ciolacu. Vor avea insa pensii mai mari cu „progresistii”? Nu cred. Poate ca nu toti vor circula pe autostrazile PSD, in schimb, s-ar putea bucura de noi achizitii, de zeci de milioane de euro, pentru diverse vaccinuri.
Multi ati votat si acum pentru „schimbare”. Trebuie sa retineti insa ca schimbarea poate fi in bine sau in rau. Asa s-a intamplat si in 2004. Multi au regretat, ulterior, optiunea lor pentru Basescu. Romania, in mandatul meu de premier, intrase in NATO, obtinuse eliminarea vizelor, finalizase negocierile cu Uniunea Europeana, finalizase acordul cu FMI, obtinuse statutul de „economie functionala de piata”, rezolvase celebra „datorie suedeza”, ajunsese la o crestere de 8,4% pe an si la un deficit de 1,3% din PIB, introdusese programul „laptele si cornul”, construise 400 de sali de sport, depusese cererea de aderare la OCDE, introdusese venitul minim garantat, scazuse nivelul inflatiei de la 200% in 1999 la 9% in 2004, scazuse numarul saracilor de la 8 milioane la 4 milioane in 4 ani, etc. A contat insa la alegeri acuzatia lui Basescu ca, in primul tur, as fi fraudat alegerile, pe modelul maidanului oranj de la Kiev. Era sustinut de cei care si acum sprijina „progresistii”, instigandu-i pe studenti sa topaie in pietele publice (probabil ca nu au crescut suficient bursele si se gandesc la introducerea unui sistem pe model american, de imprumuturi pentru studii). Asociatia Pro-Democratia, a lui Cristian Pirvulescu, a fost complice la acele acuzatii. A santajat guvernul ca nu va trimite observatori la turul doi. In final a invitat un grup de experti straini sa verifice corectitudinea votului. Acestia au constatat ca nu au fost nereguli. Rezultatul expertizei a fost publicat insa a doua zi dupa al doilea tur de scrutin!!, cand efectele acuzatiilor mincinoase ale lui Basescu se produsesera. „Victoria” lui Basescu a fost obtinuta si prin acea manipulare. Vreti sa o mai luati inca o data de la Basescu?
Vreti sa lasati ca viitorul romanilor sa fie controlat, pe mai departe, de aceleasi personaje malefice?
Treziti-va si mergeti la vot duminica.
Votati cu PSD pentru a pastra un echilibru in tara, un echilibru intre interesele nationale si apartenenta noastra la organizatii in care sa ne putem valorifica, pe viitor, mai bine, interesele proprii.
1 Decembrie, Ziua Nationala, trebuie sa fie ziua in care PSD castiga alegerile parlamentare!”, scrie Năstase pe blogul său.
CCR se pronunță luni pe anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale
Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat decizia privind anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale pentru 2 decembrie 2024.
Curtea Constituţională, care urma să se pronunțe vineri pe cererea de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale, a amânat decizia pentru luni, 2 decembrie.
Practic, Curtea se va pronunța după alegerile parlamentare, din 1 decembrie 2024.
CCR a primit, miercuri, două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale. Solicitările au fost depuse de doi candidați, respectiv Cristian Terheș și Sebastian Constantin Popescu.
Sebastian Constantin Popescu, candidat din partea Partidului Noua Românie, a obținut 14.502 voturi, adică 0,15%, iar Cristian Terheș, de la Partidul Național Conservator Român, 95.782 voturi, adică 1,03%.
„Curtea Constituțională anulează alegerile în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situație Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, potrivit Legii 37/2004 privind alegerea președintelui României.
Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și de candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării.