Știrile Zilei

avertisment dur de la Banca Europeană


Contextul politic tumultuos din Europa a influenţat decizia de politică monetară adoptată joi de Consiliul guvernatorilor BCE, a afirmat Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene. Deşi şeful BCE nu s-a referit direct la turbulenţele politice din Germania şi Franţa, care au dus la căderea guvernelor în primele două economii ale zonei euro, ea a observat suspansul privind planurile fiscale şi rezultatele electorale, care nu-i ajută pe colegii ei, într-un moment în care sporesc temerilor că SUA vor impune taxe vamale.

„Sperăm că în următoarele luni multe lucruri vor fi clarificate. Dacă există un lucru pe care l-am discutat în ultimele două zile, este nivelul de incertitudine cu care ne confruntăm, şi dacă este vorba de incertitudine ca rezultat al situaţiilor politice din unele state membre sau din evoluţiile aşteptate în SUA”, le-a spus Lagarde jurnaliştilor, transmite Bloomberg, relatează Agerpres.

Oficialul a refuzat să se refere în particular la orice ţară europeană, în timp ce s-a arătat îngrijorată de situaţia dificilă cu care se confruntă Consiliul guvernatorilor BCE. „Există incertitudini autoprovocate cu care nu avem nimic de-a face, dar care sunt provocate de actualele situaţii politice.

Sunt cu siguranţă alegerile din primul trimestru din 2025 şi este de dorit ca deciziile fiind luate mai rapid decât în alte state membre”, a apreciat preşedintele Băncii Centrale Europene.

Cel puţin patru state membre UE nu au transmis la Bruxelles planuri bugetare viabile – o listă care include Franţa – şi sunt şi alte situaţii politice care rămân nerezolvate, „ceea ce face mai complicate previziunile BCE”, a atras atenţia Lagarde.

Estimări pentru economiile din zona euro

BCE estimează că economia zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 0,7% în 2024, 1,1% în 2025, 1,4% în 2026 şi 1,3% în 2027. Rata inflaţiei ar urma să se situeze anul acesta la 2,4%, după ce în septembrie BCE estima un nivel de 2,5%. Pentru anul viitor este previzionată o inflaţie de 2,1%, aproape de ţinta de 2%. Pentru 2026, BCE continuă să se aştepte la o inflaţie de 1,9%.

Planurile fiscale din unele state importante din zona euro fie nu sunt finalizate, fie nu sunt actualizate, ţinând cont de actualele riscuri politice. În multe ţări, există riscuri la adresa planurilor bugetare care derivă din posibile măsuri suplimentare, pentru a îndeplini cerinţele cadrului fiscal revizuit al BCE”, se arată într-un comunicat al BCE.

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi dobânzile cu 25 puncte de bază, pentru a patra oară în acest an şi în linie cu estimările, în contextul în care economia zonei euro încetineşte iar turbulenţele politice din Franţa şi Germania creează îngrijorări.

Începând cu data de 18 decembrie, rata dobânzii la facilitatea de depozit va fi redusă la 3%, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală vor fi diminuate la 3,15% şi, respectiv, 3,40%, a decis joi Consiliul guvernatorilor BCE. A




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button