Avem cel mai mare deficit din ultimii 20 de ani.. Creșterea taxelor ar fi o prostie
Deficitul bugetar al României pe anul trecut, calculat după metodologia europeană ESA, a fost de 9,28%, iar pentru anul acesta Guvernul și-a asumat un deficit de maxim 7%. Numai că reformele necesare sunt amânate până după alegeri, ceea ce înseamnă că Guvernul are la dispoziție nu un an, ci puțin peste 6 luni ca să reducă deficitul cu două procente.
Fostul premier Florin Cîțu a avertizat că o creștere a taxelor ar fi un dezastru pentru economia românească și că dacă Guvernul nu face reformele necesare, ci lasă piața să regleze singură deficitul, schimbarea va fi bruscă, deci consecințele – „îngrozitoare” pentru cetățeni.
Florin Cîțu, analiză asupra deficitului bugetar
„Vedem din partea Guvernului aceeași retorică pe care am văzut-o și anul trecut, înainte să fim trimiși la negativ și să apară cifrele de deficit. (…) S-a întâmplat ce era mai rău și lucrurile continuă, din păcate.
Azi aflăm că orice reformă e amânată pentru după alegeri, ceea ce înseamnă că în loc să avem un an pentru a reduce deficitul cu 2% față de anul trecut, o să avem 6 luni. Mie mi-e greu să cred că se va întâmpla. Această amânare înseamnă, de fapt, că nu se va face nimic și dacă agențiile de rating văd acest mesaj, cred că vor acționa mai degrabă mai repede decât mai târziu. E confirmarea faptului că nu se face nicio reformă, nu vrea nimeni să-și asume nicio reformă”, a declarat Florin Câțu pe B1 TV.
Acesta a precizat apoi că deficitul pe cash e 8,6%, prezentat de Guvern. Numai că deficitul ESA – cel la care se uită investitorii, agențiile de rating și Comisia Europeană și care include facturile amânate de Guvern pentru anul acesta – e de 9,28%.
Deci nu trebuie să ne uităm pe deficitul cash, deoarece acesta „e manipulat de Guvernul de la București”, a punctat Cîțu.
Dacă deficitul pe anul trecut chiar e 9,2-9,3%, atunci e „cel mai mare deficit bugetar din ultimii 20 de ani al României, mai mare decât în pandemie și decât în criza din 2008”.
„Deci guvernarea a reușit în 2024 să fie mai rea pentru economie decât o pandemie, decât criza din 2008 – 2010”, a mai spus Florin Cîțu.
Fostul premier a atras apoi atenția că inflația n-are cum să scadă atât timp cât deficitul bugetar e mare. De asemenea, dobânzile vor continua să fie mari, iar creșterea economică a țării modestă.
Cîțu: România nu va scăpa de corecție. Întrebarea e cum se va face ea
„Ca să corectezi e dureros și de aceea amână Guvernul să ia măsuri, să reducă din cheltuieli. Istoria ne arată că guvernele din România preferă să lase lucrurile să fie corectate de piață. Așa a fost și-n Grecia, și în economia mondială în 2008-2011. (…)
România nu va scăpa de corecție. Acest deficit va scădea, dar depinde dacă va scădea ordonat, printr-un Guvern responsabil care își va asuma și-un cost politic, sau va scădea brusc, cu consecințe îngrozitoare pentru cetățeni, care-și aduc aminte cum a fost în 2008, pentru că o va face piața. Decizia aparține Guvernului. Până acum vedem că preferă să nu-și asume riscul politic și să meargă mai departe”, a continuat Florin Cîțu.
Acesta i-a acuzat apoi pe guvenanți că au preferat „să arunce la gunoi” miliardele din PNRR decât să-și asume costul politic ce venea la pachet cu reformele din Plan.
Cîțu: Soluția nu e să creștem taxele, ci să scădem taxarea pe capital
Liberalul a mai susținut că majorările de taxe n-ar face decât să acopere găuri din buget pe termen scurt și, oricum, acestea nu sunt indicate în situația în care se află azi România.
„Cea mai mare prostie e să vorbim acum de creșterile de taxe. Chiar dacă Guvernul nu face reforme, dacă vii și crești taxe într-o economie deja dezechilibrată și nu ai creștere economică și ai deficite foarte mari, nu faci decât să grăbești dezastrul. E cea mai proastă soluție. (…)
Soluția pentru România e să scazi taxele, mai ales taxele pe capital, impozitul pe dividende, pe profit, tot ce înseamnă capital, că avem nevoie de investiții și doar așa le atragi, cu reducerea impozitelor pe capital”, a mai explicat fostul premier Florin Cîțu.