Știrile Zilei

Avea cancer în stadiu avansat. Semnele subtile pe care le-a ignorat


O femeie, care a învins deja cancerul o dată, susține că medicii au confundat  boala sa in stadiu terminal cu o întindere musculară. Iată câteva semne subtile pe care femeia le-a mai aut, dar care nu i-au dat atunci de gândit.

 

Holly Bedford, din Torquay, a fost diagnosticată în 2019, la doar 27 de ani, cu melanom malign — una dintre cele mai periculoase forme de cancer de piele. Deși alunița cancerigenă a fost îndepărtată rapid, iar medicii i-au dat undă verde, considerând-o vindecată, situația avea să se schimbe dramatic.

În martie, acum în vârstă de 32 de ani, Holly a început să aibă o tuse persistentă. După ce antibioticele nu au ajutat, a mers de mai multe ori la medicul de familie, fiind asigurată că este vorba despre un virus sau o întindere musculară. Abia la a patra vizită, insistentă să i se facă un control mai detaliat, a fost trimisă pentru o radiografie. În urma investigației, medicii au descoperit că melanomul revenise și se răspândise în trei zone diferite ale corpului: gât, torace și abdomen, fiind diagnosticată cu melanom în stadiul patru.

Holly își folosește acum povestea pentru a avertiza tinerii să nu ignore semnalele de alarmă, în contextul creșterii cazurilor de cancer de piele în rândul generației tinere.

Simptome banale ignorate

În 2019, primul semn de îngrijorare a fost o aluniță pe partea dreaptă a frunții, care „a devenit mai mare și mai închisă la culoare”. „Nu i-am acordat prea multă atenție, dar am mers la control din motive estetice, fiindcă devenise mai vizibilă. Era inițial foarte deschisă la culoare, dar apoi arăta ca o bucată de ciocolată.”, își amintește Holly.

După o trimitere la dermatologie, scanările au arătat că alunița era un melanom malign și a fost îndepărtată chirurgical. Ulterior, i s-a prelevat mai multă piele pentru a verifica dacă boala s-a răspândit, dar rezultatele au fost negative. Medicii au considerat că tratamentul era complet, iar Holly a continuat doar cu controale regulate.

Cu toate acestea, în 2020, un control pentru o durere toracică a indicat o glandă timus mărită. Medicul nu a considerat necesar să acționeze în continuare. În martie 2023, Holly a revenit după un an petrecut în Australia și a început să aibă o tuse persistentă. La prima vizită la medic, a primit antibiotice. La următoarea, a fost diagnosticată cu o infecție virală, iar la a treia, cu o întindere musculară. Abia când a amintit medicului despre istoricul său medical, a fost trimisă pentru o radiografie și ulterior un CT, care a confirmat cancerul în stadiu avansat.

Melanomul este cea mai comună formă de cancer de piele. În stadiul patru, tratamentul devine dificil, mai puțin de jumătate dintre pacienți supraviețuind mai mult de cinci ani. Holly urmează un tratament cu inhibitori de creștere a celulelor canceroase, care are scopul de a opri extinderea tumorilor. Ea speră să înceapă imunoterapia, în funcție de rezultatele unei noi scanări.

Holly le transmite tuturor să nu ignore simptomele care ar putea părea banale, cum ar fi o tuse persistentă, durerea în piept sau oboseala extremă. „Nu am avut de ales decât să îmi reamintesc medicilor despre istoricul meu medical. Nu ar fi trebuit să fie așa. Ascultați-vă instinctul și nu vă lăsați ignorați.”, a spus Holly, potrivit Daily Mail.

Un vaccin pentru melanom

Între timp, în iunie, oamenii de știință au dezvăluit că un vaccin împotriva cancerului de piele, aflat în fază de testare în cadrul NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie), poate înjumătăți riscul de deces sau de recidivă a bolii, conform noilor rezultate. În cel mai lung studiu realizat până acum despre acest tratament, pacienții cu melanom cărora li s-a administrat vaccinul personalizat împreună cu medicamentul de imunoterapie Keytruda au avut de două ori mai multe șanse să fie în viață după trei ani.

Riscul de revenire a cancerului și de deces a scăzut cu 49% comparativ cu pacienții care primeau doar Keytruda, standardul actual de îngrijire.

Dezvoltat de giganții farmaceutici Moderna și MSD, vaccinul este personalizat pentru fiecare pacient, folosind structura genetică specifică tumorii sale – oferindu-i cele mai mari șanse de vindecare.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button