Stiri TV

Auditorii UE au publicat anul trecut 32 de rapoarte speciale şi documente de analiză


Curtea de Conturi Europeană a publicat, luni, un raport cu privire la activităţile sale din 2024, conform căruia auditorii UE au dat publicităţii, anul trecut, 32 de rapoarte speciale şi documente de analiză iar pentru 2025 şi 2026 au planificate 69 de noi audituri şi analize,

„În calitate de auditori independenţi ai finanţelor şi acţiunilor UE, ştim foarte bine că modificările semnificative în modul de execuţie a bugetului european vor avea un impact asupra modului în care ne putem duce la îndeplinire misiunea. Suntem pentru flexibilitate şi simplificare, însă este esenţial ca aceste eforturi să nu fie în detrimentul răspunderii de gestiune şi al transparenţei”, a declarat preşedintele Curţii de Conturi Europene, Tony Murphy, citat în comunicat.

Sediul Curţii de Conturi Europene se află la Luxemburg, însă auditorii săi efectuează frecvent vizite pe teren la diverse organisme. Acestea includ Comisia Europeană (principala instituţie auditată de Curte), alte instituţii şi organisme ale UE, organizaţii internaţionale şi autorităţi naţionale, regionale şi locale care gestionează fonduri ale UE. De asemenea, auditorii efectuează verificări la faţa locului la beneficiarii care au primit bani de la UE, atât în interiorul Uniunii, cât şi în afara frontierelor acesteia. Ei obţin astfel probe directe de audit nu numai de la cei responsabili de administrarea politicilor şi programelor UE şi de gestionarea fondurilor europene, ci şi de la cei care beneficiază în mod direct de aceşti bani.

În urma acestor activităţi, auditorii UE au prezentat concluzii importante şi recomandări pertinente în publicaţiile din anul trecut: rapoartele anuale privind bugetul UE şi agenţiile UE, precum şi 28 de rapoarte speciale pe diferite teme, 4 documente de analiză şi 3 avize referitoare la propuneri legislative. Aceste publicaţii servesc ca resursă esenţială de informaţii pentru cetăţenii şi factorii de decizie ai UE, oferind o analiză independentă şi obiectivă a unor chestiuni esenţiale pentru viitorul Europei. Anul trecut, printre diversele subiecte tratate de auditori se pot enumera siguranţa aprovizionării cu gaze, etichetarea produselor alimentare, inteligenţa artificială, adaptarea la schimbările climatice, statul de drept, politica industrială a UE privind hidrogenul, sprijinul pentru refugiaţi, ajutorul de stat pe timp de criză, agricultura ecologică, vehiculele cu emisii zero şi multe altele.

Cel mai recent program de activitate al Curţii, publicat în noiembrie anul trecut, indică 69 de audituri şi analize prevăzute pentru 2025 şi 2026. Printre temele care vor fi auditate se numără incendiile forestiere, traficul cu produse de tutun, aprovizionarea cu materii prime critice, zonele marine protejate ale UE, cooperarea în materie de securitate nucleară, strategia farmaceutică a UE şi sancţiunile comerciale împotriva Rusiei. În rapoartele lor speciale, auditorii examinează dacă obiectivele politicilor şi programelor UE selectate au fost atinse şi dacă rezultatele au fost obţinute în mod eficace şi eficient. De asemenea, ei formulează recomandări, identificând modalităţi prin care să se realizeze economii, să se lucreze mai bine, să se evite risipa şi să se atingă în mod mai eficace obiectivele de politică urmărite.

Curtea de Conturi Europeană este instituţia independentă de audit extern al Uniunii Europene. Ea îşi are sediul la Luxemburg şi este în activitate din 1977. La Curte lucrează aproximativ 950 de persoane, care provin din toate statele membre ale UE. Femeile şi bărbaţii sunt reprezentaţi în proporţii relativ egale. În 2024, Curtea a recrutat 104 noi angajaţi şi a oferit un număr de 64 de stagii.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button