au semnat cel mai mare contract de infrastructură din istorie / Proiectul, început de pe vremea lui Adrian Năstase
După mai mult de 20 de ani autoritățile au făcut un pas pentru finalizarea Autostrăzii Transilvania: a fost semnat joi contractul pentru construcția ultimului lot. CNAIR a semnat astăzi contractul pentru construcția ultimului tronson al acestei autostrăzi foarte importante pentru economia României, transmite ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
„Pas decisiv pentru finalizarea construcției Autostrăzii Transilvania (A3), după mai mult de 20 de ani!
Cu o valoare de 6,62 miliarde lei (fără TVA), acesta este cel mai scump contract de infrastructură rutieră semnat până acum în România și va fi derulat de o asociere de constructori turci.
Pe tronsonul de autostradă, cuprins între Poarta Sălajului și Nușfalău, cu o lungime totală de 41 km va fi construit și Tunelului Meseș (2,89 km), cel mai lung tunel rutier construit până acum în România.
Contractul, finanțat prin Programul Transport 2021-2027, prevede finalizarea noului tronson de autostradă în termen de 78 de luni (18 luni perioada de proiectare și 60 de luni perioada de execuție), iar pe traseu vor fi construite inclusiv 65 de viaducte, poduri și pasaje (în lungime totală de 13 km).
Construcția tronsonului de autostradă Poarta Sălajului-Nușfalău va asigura o legătură rutieră modernă între vestul, centrul și nordul României”, a spus Grindeanu.
Sorin Grindeanu a afirmat că pe tronsonul de la Suplacu de Barcău la Biharia s-a intrat în faza de execuţie.
”Vorbim de cel mai mare contract din istorie, semnat de noi la Ministerul Transporturilor, 6,62 de miliarde de lei, 41 de kilometri, incluzând acest tunel de aproape trei kilometru, tunelul Meseş. Putem spune în acest moment că de la Nădăşelu până la Nuşfalău s-a intrat în ultima fază cea de execuţie. De asemenea pot să spun că şi de la Suplacu de Barcău până la Biharia iarăşi am intrat în faza de execuţie. Aceste tronsoane cu diferiţi constructori, mai ales în prima parte, de la Nădăşelu până la Poarta Sălajului, cele două loturi ale UMB-ului ar trebui să fie finalizate anul acesta. Şi sunt monitorizaţi foarte atent, sunt convins, aşa cum ne-a învăţat UMB-ul, că se va ţine de termene”, a mai transmis ministrul Transporturilor.
El s-a referit şi la asocierea de firme care a câştigat acest contract.
”Avem experienţe pozitive cu ambele companii. Una dintre ele a intrat pe final de contract pe lotul întâi de la drumul expres de la Craiova la Piteşti. Erau nişte domni care nu îşi făceau treaba, am reziliat şi a câştigat una din cele două companii, au terminat înainte de termen şi au făcut treaba foarte bine. Cealaltă companie e partea de asociere de la metroul din Bucureşti şi de asemenea a câştigat toate cele patru loturi de la Sibiu la Făgăraş şi sunt în execuţie în acest moment şi mai au un lot foarte important pe care îl vor termina anul acesta, ultimul lot lipsă între Ploieşti şi Buzău, unde înaintează foarte bine şi vor fi finalizaţi şi acei 17-18 kilometri şi anul acesta”, a explicat Grindeanu.
“Sunt în execuție 700 de km de autostradă în România. Trebuie să menținem acest ritm și în anii viitori ca să ajungem să avem o rețea eficientă în România. Pentru asta, trebuie să avem bani și să nu avem blocaje”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, prezent la eveniment.
„Cu ocazia semnării acestui contract, toate loturile aflate în construcție în acest moment de pe Autostrada Transilvaniei vor intra în faza finală, în cea de execuție, și anume mă refer la loturile de la Nădășelu până la Nușfalău și totodată de la Suplaclu de Barcău până la Biharia. Autostrada Transilvania este una din autostrăzile importante din România care trebuie să fie finalizată în anii viitori”, a spus ministrul, în urmă cu câteva zile, pe TikTok.
Ce a spus Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, joi, la semnarea contractului pentru realizarea ultimului tronson din Autostrada Transilvaniei şi a declarat că acest proiect are cea mai mare valoare contractată pe zona de infrastructură rutieră, de peste şase miliarde de lei. De asemenea, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a adăugat că tronsonul cuprins între Poarta Sălajului-Nuşfalău are o lungime de 41 de kilometri şi include şi un tunel de aproape trei kilometri.
Marcel Ciolacu şi Sorin Grindeanu au fost prezenţi, joi, la Zalău, la semnarea contractului pentru proiectarea şi execuţia tronsonului de autostradă Poarta Sălajului-Nuşfalău. Contractul a fost încheiat între CNAIR şi Asocierea Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS-Ozaltin Insaat Ticaret VE Sanayi AS (Turcia).
Premierul Ciolacu a afirmat că acesta este ultimul tronson din Autostrada Transilvaniei.
”Este ultimul tronson din A3, care nu era contractat din Autostrada Transilvaniei. O perioadă de timp, cu adevărat, a fost o aplicare mult mai mare pe zonele în care România nu avea niciun fel de autostradă, dar cu prezenţa noastră astăzi aici am vrut să arătăm foarte clar că nici o zonă a României nu va fi lăsată în urmă. Dimpotrivă, toată politica a fost de a crea un echilibru. Dacă s-ar fi dezvoltat România într-o astfel de logică, sunt ferm convins că în acest moment nu ar fi părăsit atât de mulţi români România să-şi caute un loc de muncă mai bine plătit în altă parte. Este un record, este o zi istorică, aş putea spune, pentru că avem cea mai mare valoare contractată pe zona de infrastructură rutieră, peste şase miliarde de lei, mai exact 6,62 miliarde de lei fără TVA şi în localitatea Meseş, va fi cel mai lung tunel din România, de aproximativ 2,89 kilometri”, a declarat Marcel Ciolacu.
Cine sunt firmele care construiesc
Contractul e unul record, transmite Cristian Pistol, director general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Tronsonul Poarta Sălajului – Nușfalău, în lungime de 41 km, va fi construit de o Asociere de antreprenori turci (Makyol – Ozaltin), în termen de 78 de luni (18 luni proiectare, 60 de luni execuție).
În cadrul contractului este prevăzută și construirea celui mai lung tunel rutier din Romania (Tunelul Meseș) care va avea o lungime de 2,89 km.
Întregul tronson de autostradă Poarta Sălajului – Nușfalău este compus din două secţiuni: Poarta Sălajului –Zalău (15,14km), care include tunelul Meseș și Zalău –Nuşfalu (25,86 km).
Precizările preşedintelui comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor, Lucian Bode
Preşedintele comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor, Lucian Bode, a subliniat faptul că toate autorităţile implicate au o responsabilitate majoră în ceea ce priveşte respectarea termenelor de implementare.
„Este, într-adevăr, un lot vedetă, pentru că tunelul Meseş este cel mai lung tunel rutier care s-a construit în România, de aproximativ trei kilometri şi va fi elementul simbol al acestui proiect şi o poveste inginerească pentru constructori. Aceşti 41 de kilometri, dintre Poarta Sălajului şi Nuşfalău, aflaţi în întregime pe teritoriul judeţului Sălaj, sunt esenţiali pentru legătura de la Nădăşelu, Poarta Sălajului şi până mai departe, la lotul executat şi dat în trafic tot o companie din Turcia, Nuşfalău – Suplacu de Barcău.
Acest tronson, aşa cum ştiţi, este veriga care lipseşte pentru a avea continuitate de aproximativ 100 de kilometri pe autostrada Transilvania, între Nădăşelu şi Suplacu de Barcău, iar din 100 de km, aproape 80 de km sunt pe teritoriul judeţului Sălăj. Este o verigă importantă care, dacă nu este corect gestionată, poate învinge nepermis de mult obiectivul de finalizare a proiectului în integralitatea lui”, a punctat Lucian Bode.
Proiectul Autostrăzii Transilvania, început de pe vremea premierului Adrian Năstase
Inaugurarea lucrărilor la Autostrada Transilvania s-a făcut electoral în 17 iunie 2004, tocmai între cele două tururi de scrutin ale alegerilor locale, informează Monitorul de Cluj.
La acea dată mobilizarea organizaţiei PSD Cluj a fost exemplară, la Săvădisla fiind transportaţi, cu patru autobuze, membri de partid din mai multe oraşe ale judeţului.
Panglica a fost tăiată de premierul de atunci, Adrian Nastase, sosit cu elicopterul, care a subliniat în discursul său rolul important jucat de Ioan Rus, care tocmai se calificase în turul doi de scrutin pentru Primăria Cluj-Napoca, împotriva democratului Emil Boc.
Pe şantier însă sufla vântul. Lucrările la autostradă au început mult mai târziu.