Știrile Zilei

‘Au fost date amenzi de peste 380.000 de lei’


Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Focşani, că adăposturile de protecţie civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici.

„A fi pregătit nu înseamnă că noi ştim că va fi ceva. Dar există riscuri. Există riscul inundaţiilor, există riscul fenomenelor meteo extreme, există riscul cutremurului, există riscul incendiilor, există riscul infecţiilor şi există şi riscul unui conflict, pentru că suntem lângă o zonă de conflict, dar asta nu înseamnă că există şi probabilitatea mare să se întâmple. Probabilitatea rămâne şi sperăm să rămână foarte mică.

Chiar dacă probabilitate e mică, este obligatoriu să avem adăposturi”, a declarat Raed Arafat, conform Agerpres.

Oficialul a atras atenţia asupra stării actuale a adăposturilor de protecţie civilă din România, precizând că numărul acestora este insuficient, iar multe nu sunt funcţionale.

Vezi și: Raport aflat pe masa Guvernului: Dezastru în România, în caz de război. Populația nu poate fi protejată.

„Numărul lor este mic. Multe dintre ele nu sunt puse la punct. Şi trebuie puse la punct. Dacă luăm ultimul control făcut de IGSU numai anul trecut, au fost date amenzi de peste 380.000 de lei, pe lângă avertismente, pe lângă recomandări şi aşa mai departe.

Deci există preocupare şi această preocupare nu este numai acum, este tot timpul. Este una din sarcinile IGSU să facă în continuu verificări pe adăposturi.

Acum vine rolul celor care le au în proprietate sau celor care le administrează. Ei trebuie să se asigure că adăposturile sunt puse la punct, fie că vorbim de autorităţi locale, fie că vorbim de asociaţii de proprietari.

Mai mult decât atât, ei pot să identifice locuri suplimentare care pot fi folosite ca adăposturi. Legislaţia noastră prevede ca sub blocuri să fie adăpost, la orice bloc, deci există legislaţie care a impus aceste reguli”, a susţinut Arafat.

Vezi si:  DOCUMENT Harta adăposturilor de protecție în caz de război în România: situație critică în unele județe, care au doar trei sau chiar un adăpost

El a menţionat că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), pe care îl conduce, a solicitat Curţii de Conturi un audit pentru a evalua situaţia actuală a adăposturilor la nivel naţional.

„Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă este cel care a solicitat Curţii de Conturi să facă un audit în regim de urgenţă. Să vedem cum stăm. (…) După acest audit, vom putea lucra pe baza recomandărilor”, a spus şeful DSU.

Raed Arafat a punctat că România nu este singura ţară care tratează cu seriozitate chestiunea adăposturilor de protecţie civilă.

„Nu suntem singurii care spunem asta, sunt ţările nordice, ţările baltice, Polonia şi alte ţări europene, care toate au acest lucru în inventarul lor, adăposturile de protecţie civilă. Şi-l au de mult timp şi dintotdeauna, şi înaintea războiul din Ucraina”, a afirmat Arafat.

Raed Arafat a fost prezent sâmbătă, la Focşani, la inaugurarea noului sediu al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, alături de Alanna Simpson, specialist coordonator în managementul riscului de dezastre – Banca Mondială, inspectorul general al IGSU şi adjunctul inspectorului general al IGSU general Dan-Paul Iamandi.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button