Știrile Zilei

Atenție mare la produsele din pește!


La cumpărarea peştelui şi produselor din peşte trebuie acordată o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului, etichetele trebuie să aibă înscrisă data limită de consum, iar bonul de casă trebuie păstrat pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, se doreşte reclamarea calităţii produsului, recomandă Paul Anghel, director general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Recomandările au fost făcute având în vedere zilele cu dezlegare la peşte din postul Crăciunului.

„La achiziţia peştelui sau produselor din peşte acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a vă formă o primă apreciere asupra gradului de prospeţime a acestuia. Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, cu aspect de vechi. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare. Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilităţii minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depăşită. La cumpărarea peştelui şi produselor din peste, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului.”, a scris joi Paul Anghel pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată

„Avertizez asupra faptului că este interzis ca produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate. Nu achiziţionaţi produsele la care constataţi existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa gheţii în ambalaj şi acordaţi o atenţie deosebită când cumpăraţi produsele alimentare congelate, asupra modului de prezentare a ambalajului. Nu achiziţionaţi produse la care constataţi că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanş şi nu asigura salubritatea produsului.”, a mai scris Paul Anghel.

Potrivit acestuia, o abatere frecvent întâlnită în cadrul acţiunilor de control, desfăşurate în anii anteriori de comisarii ANPC, este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peşte expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment, peşte care prezenţa modificări organoleptice – solzi desprinşi, consistentă flască a muşchiului, peşte şi produse din peşte depozitate în afară spaţiului frigorific, la temperatura mediului ambient, într-un depozit neamenajat şi neautorizat, peşte sărat (sprot şi plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button