‘Astăzi s-a aprobat o operaţiune normală de completare’
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale dă asigurări că banii pentru plata pensiilor sunt prevăzuţi în buget pentru tot anul, precizând că suma de 1,6 miliarde de lei, aprobată joi de Guvern să fe transferată de la bugetul de stat în bugetul de pensii este „o operaţiune normală de completare”.
„Banii pentru plata pensiilor pentru tot anul în curs au fost alocaţi încă de la adoptarea bugetului pentru 2024, respectiv în decembrie 2023! La şedinţa de Guvern de astăzi s-a aprobat o operaţiune normală de completare a Bugetului de pensii cu sume de la Bugetul de stat. Astfel de operaţiuni au loc în fiecare an. Guvernul a transferat suma de 1,6 miliarde de lei pentru această destinaţie”, se arată într-o informare de presă a MMSS.
Aceeaşi sursă menţionează că suma solicitată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului (inclus în bugetul de stat), respectiv 1,6 miliarde de lei, „se încadrează în prevederile bugetare anuale aprobate pentru Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale prin Legea nr. 421/2023 a bugetului de stat pe anul 2024 şi pentru Casa Naţională de Pensii Publice prin Legea nr. 422/2023 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024”.
Măsura este luată potrivit OUG 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precizează sursa citată.
Pensii majorate de la 1 ianuarie 2025
Cu o zi în urmă, MMSS a anunţat că Valoarea Punctului de Referinţă (VPR), element esenţial în calculul pensiilor, se va majora, de la 1 ianuarie 2025, de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creştere cu 12,1%. De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizaţie socială (pensia minimă garantată) vor avea o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizaţia socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025.
Noua lege clarifică şi momentul în care se fac majorările şi introduce garanţia că pensiile vor creşte anual în luna ianuarie. Astfel, valoarea punctului de referinţă în funcţie de care se calculează valoarea pensiei va creşte de la 81 de lei la aproximativ 91 de lei (12,1%).
De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizaţie socială (pensia minimă garantată) vor avea o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizaţia socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025.
La data intrării în vigoare a noii Legi a pensiilor, respectiv 1 septembrie 2024, valoarea punctului de referinţă era de 81 de lei. Potrivit articolului 84 din Legea 360/2023, începând cu anul următor intrării în vigoare a noii legi (1 ianuarie 2025), valoarea punctului de referinţă se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.
Pentru anul 2025, valoarea punctului de referinţă va fi de 91 de lei, reprezentând o creştere de 12,1%.