Știrile Zilei

Armistițiul ruso-ucrainean este blocat. Kremlinul cere ridicarea restricțiilor asupra exporturilor de cereale pentru a intra in vigoare

Acordurile anunţate marţi de SUA cu privire la un armistiţiu ruso-ucrainean în Marea Neagră şi asupra infrastructurilor energetice va intra în vigoare numai după ce vor fi ridicate restricţiile occidentale ce limitează exporturile ruse de cereale şi îngrăşăminte, a transmis Kremlinul, potrivit agenţiilor AFP şi EFE, informează Agerpres.

Statele Unite au anunţat marţi că au încheiat acorduri separate cu Ucraina şi Rusia pentru garantarea siguranţei navigaţiei în Marea Neagră şi un armistiţiu limitat prin care cele două ţări vor opri reciproc atacurile asupra infrastructurilor energetice. În acordul încheiat cu Moscova, Washingtonul îşi asumă angajamentul că va contribui la restabilirea exporturilor ruse de cereale şi îngrăşăminte, restricţionate în urma sancţiunilor instituite de Occident după invazia rusă în Ucraina.

Într-un comunicat emis după acest anunţ, Kremlinul confirmă că Moscova şi Washingtonul au convenit asupra „garantării securităţii navigaţiei în Marea Neagră, nerecurgerea la forţă şi prevenirea folosirii navelor comerciale în scopuri militare”, această ultimă menţiune făcând referire la cererea Rusiei ca navele comerciale ce acostează în porturile ucrainene să nu mai transporte arme şi muniţii.

Rusia condiționează armistițiul parțial de ridicarea sancțiunilor, inclusiv reconectarea Rosselkhozbank la SWIFT

Totuşi, comunicatul preşedinţiei ruse subliniază că, pentru aplicarea acordului privind armistiţiul parţial, aşteaptă mai întâi „ridicarea sancţiunilor”, în special a celor impuse marii bănci agricole ruse Rosselkhozbank (adică reconectarea acesteia la sistemul SWIFT) şi unor producători şi exportatori ruşi de produse alimentare şi îngrăşăminte, precum şi a sancţiunilor care vizează companiile de asigurări ce oferă servicii de asigurări pentru transportul maritim.

Alte cerinţe menţionate în comunicatul preşedinţiei ruse se referă la eliminarea restricţiilor asupra tranzacţiilor financiare legate de operaţiunile ruse de comerţ exterior, asupra serviciilor portuare şi navelor ruseşti folosite pentru exporturile de cereale şi îngrăşăminte.

De asemenea, adaugă Kremlinul, Rusia şi SUA vor elabora măsuri de aplicare a armistiţiului parţial în virtutea căruia Rusia şi Ucraina vor opri atacurile asupra infrastructurilor energetice. Potrivit Kremlinului, acest armistiţiu a fost convenit pentru o perioada ce 30 de zile, dar cu aplicare retroactivă începând din 18 martie, data ultimei convorbiri telefonice între preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin şi Donald Trump, aşadar durata sa va fi mai redusă, dacă acest armistiţiu nu va fi prelungit.

content-image

Casa Albă a emis un comunicat de presă, la finalul negocierilor dintre SUA și Rusia, care au avut loc în Arabia Saudită, la Riad. La final au fost agreate șase puncte principale, iar cel mai important este cel legat de un armistițiu între Rusia și Ucraina, care va presupune că cele două țări beligerante nu-și vor mai ataca infrastructura energetică. Rusia a fost de acord cu acest punct, iar acum SUA vor purta discuții cu Ucraina pentru a se ajunge la un acord, iar ulterior să se treacă la o pace negociată pe termen lung.

Citește și OFICIAL| Șase măsuri agreate de SUA și Rusia, după negocierile din Arabia Saudită (Casa Albă)




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button