Ar fi descoperit soluția pentru vindecarea definitivă a alopeciei
Pentru milioanele de oameni care suferă de alopecie – din cauza genelor, a îmbătrânirii, a hormonilor sau a unei afecțiuni medicale – o nouă descoperire s-ar putea să-i fi adus un pic mai aproape de un scalp cu păr bogat, arată un studiu publicat în revista Nature Communications, potrivit antena3.ro.
Oamenii de știință implicați în studiu au experimentat pe șoareci pentru a înțelege mai bine cum se regenerează foliculii de păr și de ce unii dintre ei mor.
Toate firele de păr de pe corpul nostru și foliculii de păr de sub piele trec prin cicluri de creștere, moarte și odihnă. Celulele stem ale foliculilor de păr joacă un rol important în reglarea noii creșteri.
Cercetătorii au descoperit o proteină care protejează firele de păr
Cercetătorii au descoperit o proteină numită MCL-1 și au investigat ce face aceasta prin oprirea ei și văzând ce se întâmplă cu șoarecii.
„Autorii au folosit instrumente sofisticate de biologie moleculară pentru a elimina, în esență, proteina și a întreba ce se întâmplă”, a declarat pentru BBC Science Focus profesorul Sheila MacNeil, un specialist în ingineria țesuturilor care nu a fost implicat în studiu.
„În timp ce instrumentele sunt sofisticate, abordarea de a lua piesa de puzzle este fiziologie clasică”, a spus ea. „Ce face asta? Ce se întâmplă când o scoatem? Ce se întâmplă când o punem la loc?”
La unii șoareci, oamenii de știință au oprit MCL-1 încă de la naștere, iar la alții au oprit-o brusc când șoarecii erau adulți, după ce le-au îndepărtat o parte din păr.
Fără MCL-1, foliculii de păr nu se puteau regenera
Fără MCL-1, oamenii de știință au constatat că celulele stem ale foliculului pilos păreau să moară, astfel încât nu creșteau fire noi de păr. La puii de șoarece, acest lucru a dus la căderea treptată a părului; la adulți, chelia nu a mai crescut la loc.
Echipa a concluzionat că MCL-1 pare să protejeze celulele stem ale foliculilor de păr, permițând creșterea de noi fire de păr atunci când foliculii de păr vechi au murit. Fără MCL-1, foliculii de păr nu se puteau regenera.
MacNeil a declarat că această cercetare a furnizat „o țintă credibilă dovedită” pentru investigații ulterioare. De exemplu, oamenii de știință ar putea acum să afle dacă oamenii care se confruntă cu căderea părului prezintă, de asemenea, semne de deteriorare a MCL-1 sau să încerce să găsească modalități de a proteja proteina și de a opri chelia din fașă.
Soluția pentru un tratament care să vindece alopecia
Dar profesorul Dorothy Bennett, biolog celular la St George’s, Universitatea din Londra, a declarat pentru BBC Science Focus că transformarea acestei cercetări într-un tratament pentru calviție ar fi dificilă. Bennett nu a fost implicată în această cercetare.
„MCL-1 este o proteină care acționează în interiorul celulei care o produce, iar proteinele complete nu pot trece de obicei prin membranele celulare pentru a intra într-o celulă”, a spus ea. „Deci, chiar dacă am avea o soluție sau un unguent care conține MCL-1, este foarte puțin probabil să o putem freca pe scalp și să ne așteptăm ca orice proteină să ajungă în interiorul oricărei celule stem.
„Nici nu o putem înghiți sub formă de pastilă, deoarece sistemul digestiv descompune proteinele în aminoacizi și îi absoarbe pe aceștia ca nutrienți”.
Cu toate acestea, Bennett a remarcat că lucrarea a identificat, de asemenea, o potențială soluție: activarea unei alte proteine, numită receptor al factorului de creștere epidermal, pare să crească nivelul MCL-1. Acest lucru ar putea oferi o alternativă promițătoare – deși ea a avertizat că există încă „multe dacă și poate” dezvoltarea unui astfel de tratament.