Apariție rară – Barack Obama și Kamala Harris critică deciziile lui Donald Trump
Fostul preşedinte american Barack Obama şi fostul vicepreşedinte Kamala Harris şi-au exprimat joi, în două discursuri separate, opiniile cu privire la starea ţării lor, criticând în acelaşi timp acţiunile lui Donald Trump, într-o rară luare de poziţie după ce adversarul republican a revenit la Casa Albă, relatează CNN, potrivit news.ro.
În cadrul unei conferinţe organizate la Hamilton College din Clinton, New York, Barack Obama, primul predecesor al lui Donald Trump, a regretat măsurile luate de actualul ocupant al Casei Albe pentru a remodela guvernul federal, a limita imigraţia şi a intimida presa, instituţiile şi elitele democrate.
„Aşadar, este prima dată când vorbesc în public de ceva vreme. Am stat să urmăresc un pic”, a spus fostul preşedinte democrat (2009 – 2017). „Imaginaţi-vă dacă aş fi făcut aşa ceva. Este de neimaginat că aceleaşi părţi care tac astăzi ar fi tolerat un astfel de comportament din partea mea sau din partea mai multor predecesori ai mei”, a declarat el.
Reacţionând la tarifele vamale impuse recent de Donald Trump principalilor săi parteneri comerciali, Barack Obama a declarat că această politică „nu este bună pentru America”.
Primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite a criticat, de asemenea, atitudinea republicanului faţă de anumite universităţi, care sunt ameninţate cu retragerea subvenţiilor dacă nu iau măsuri drastice pentru a „limita antisemitismul” în campusurile lor. Ţinta este Harvard, unde a absolvit Barack Obama.
„Sunt profund îngrijorat de faptul că guvernul federal ameninţă universităţile dacă nu expulzează studenţii care îşi exercită dreptul la libertatea de exprimare”, a declarat el în faţa unui public format din studenţi, referindu-se la numeroasele manifestaţii pro-palestiniene care au avut loc în campusurile din întreaga ţară.
În mod similar, Barack Obama a considerat că exercitarea de presiuni asupra firmelor de avocatură care au legături cu democraţii este „contrară pactului fundamental pe care îl avem ca americani”, după cum a spus el.
La rândul său, Kamala Harris, contracandidata lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024, a recunoscut că revenirea lui Donald Trump în Biroul Oval a creat un „mare sentiment de teamă”.
La începutul acestei săptămâni, Trump a anunţat o înţelegere cu firma de avocatură la care este angajat soţul Kamalei Harris, Doug Emhoff – Willkie Farr & Gallagher – despre care preşedintele a spus că include acordul firmei de a furniza cel puţin 100 de milioane de dolari în servicii juridice pro bono pe parcursul celui de-al doilea mandat al său. Acesta a fost un alt exemplu de firme de profil înalt care încheie acorduri cu Casa Albă, Trump vizând firmele care au lucrat cu inamicii săi politici. Înainte ca acordul cu Willkie să fie anunţat, Emhoff a abordat subiectul spunând: „Statul de drept este atacat. Democraţia este atacată. Aşadar, noi, avocaţii, trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a contracara această situaţie”.
Observaţiile de joi ale lui Harris sunt cele mai directe comentarii ale acesteia de la începutul celui de-al doilea mandat al lui Trump.
„Vedem organizaţii care rămân tăcute. Îi vedem pe alţii capitulând în faţa unor ameninţări clar neconstituţionale. Aceasta este ceea ce vedem în fiecare zi în ultimele luni în ţara noastră şi, în mod natural, creează un sentiment profund de teamă”, a spus Kamala Harris în timpul discursului său rostit la conferinţa „Leading Wowen Defined”. Ea a adăugat: „V-am avertizat”.
„Frica este contagioasă. Atunci când unei persoane îi este frică, aceasta trece la cei din jurul ei şi se răspândeşte. Iar noi suntem, fără îndoială, martori la acest lucru”, a adăugat ea, înainte de a încheia: „Dar vă mai spun, dragi prieteni, că şi curajul este contagios”.