amenințarea cu rachete rusești este ‘cea mai mare de după Războiul Rece’
În ultimii ani contextul internațional a fost marcat de tensiuni globale în creștere rezultate din izbucnirea unor conflicte în diferite regiuni, precum războiul din Ucraina sau conflictul din Gaza, scrie La Razon, relatează Rador Radio România. În fața acestui scenariu unele dintre marile puteri au început să-și redefinească strategiile de apărare. O reînarmare care este cerută de ani de diverse sectoare.
Printre aceşti actori se numără Marea Britanie și Uniunea Europeană, care au organizat mai multe summituri în ultimele săptămâni pentru a discuta despre planurile lor de viitor și pentru a-şi coordona eforturile privind apărarea Ucrainei. Cea mai recentă dintre aceste întâlniri a avut loc joi la Bruxelles, unde șefii de stat și de guvern din UE și-au continuat discuțiile privind cheltuielile pentru apărare și planul de reînarmare propus de Comisia Europeană.
Peste Canalul Mânecii, la sediul Northwood din sudul Marii Britanii, înalți comandanți militari din 27 de țări s-au întâlnit cu scopul de a „transforma ideea dintr-un concept politic în planuri militare concrete”. Aceste planuri vizează sprijinirea Ucrainei în cazul unei posibile încetări a focului și ar putea include trimiterea de trupe de menținere a păcii în scopuri de descurajare în țara invadată.
În Marea Britanie un grup de experți a avertizat asupra necesității urgente de a-și consolida forțele armate în fața amenințării tot mai mari din partea unor țări precum Rusia. „The Times” a avut acces la un raport al Consiliului Geostrategic, care susține că Flota de Nord a Rusiei are 800 de rachete de croazieră capabile să lanseze un „atac devastator” împotriva Marii Britanii.
Raportul subliniază că Marea Britanie nu are suficientă apărare antiaeriană pentru a proteja atât bazele militare cât și orașele și avertizează că „amenințarea cu rachete este cea mai gravă de după sfârșitul Războiului Rece”. Această îngrijorare este amplificată de faptul că Rusia, China și Iranul investesc în rachete balistice hipersonice. „Pe măsură ce raza de acțiune a acestor rachete crește, insulele britanice vor deveni din ce în ce mai amenințate”, subliniază raportul.
Pe baza acestor analize experții recomandă, printre altele, ca Londra să achiziționeze mai multe sisteme sol-aer pentru a proteja bazele expuse sau să ia în considerare achiziționarea de tunuri antiaeriene ca parte a unei strategii naționale de apărare mai robuste.