Am riscat prea mult? De ce astăzi nu mai pare o idee atât de bună să trimitem mesaje în spațiu către extratereștri
Pe 16 noiembrie 1974, dincolo de simpla modernizare a echipamentului, radiotelescopul Arecibo din Puerto Rico a intrat în istorie prin transmiterea unui mesaj simbolic către stelele din roiul globular Messier 13, aflat la aproximativ 25.000 de ani-lumină distanță. Acest gest a reprezentat un moment definitoriu pentru comunicarea interstelară și un semn al dorinței omenirii de a se face cunoscută în vastitatea cosmosului, informează IFLScience.
La 50 de ani de la acest eveniment, mesajul, o succesiune de biți binari transmiși timp de trei minute, rămâne un reper în istoria științei și a comunicării interstelare.
Scopul nu a fost un contact real cu o civilizație extraterestră
Contrar percepției populare, scopul nu a fost un contact real cu o civilizație extraterestră. Destinat unui grup de aproximativ o jumătate de milion de stele situate la peste 22.000 de ani-lumină, mesajul nu are șanse reale de a fi recepționat, nici din punct de vedere tehnologic, nici al alinierii temporale. Ar ajunge abia peste 222 de secole.
Conținutul mesajului, elaborat de oameni de știință precum Frank Drake și Carl Sagan, a fost simplu în aparență, dar plin de semnificație.
Primele secțiuni codificau numerele de la 1 la 10 în binar și simbolurile chimice ale elementelor esențiale pentru ADN: hidrogen, carbon, azot, oxigen și fosfor.
A urmat o reprezentare schematică a structurii ADN-ului, apoi o estimare a populației globale din 1974, 4,3 miliarde de oameni, însoțită de o figură umană stilizată și o referință la înălțimea medie a unui adult american (1,76 m), calculată dintr-un produs între un cod numeric și lungimea de undă a semnalului. Alegerea unui bărbat american ca etalon este astăzi considerată cel puțin limitată.
Mesajul mai conținea, în egală măsură, o hartă stilizată a sistemului solar, cu Pământul evidențiat pentru a indica originea transmisiei, și o schemă a radiotelescopului Arecibo, care între timp a fost dezafectat după ce a suferit daune structurale grave.
Riscuri destul de mari în acțiunea de a căuta civilizații extraterestre
Inițiativa a făcut parte din direcția METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence), considerată mai riscantă decât SETI, din perspectiva ipotezei „Pădurii Întunecate”, conform căreia orice semnal ar putea atrage atenția unor civilizații extraterestre ostile.
Chiar și așa, planeta noastră emite de decenii semnale radio în spațiu, ceea ce face ca mesajul de la Arecibo să fie mai degrabă un gest de auto-reflecție științifică.
Chiar dacă nu va primi niciodată un răspuns, mesajul de la Arecibo continuă să inspire comunitatea cercetătorilor, rămânând o punte între știință, simbolism și dorința oamenilor de a fi auziți, inclusiv și dincolo de stele.