Alertă la Oslo – Recentele turbulențe lovesc puternic fondul suvern al Norvegiei
Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, va rămâne calm în această perioadă de turbulenţe, susţinând strategia sa de investiţii pe termen lung convenită, a anunţat Guvernul de la Oslo, cu ocazia actualizării strategiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
La finalului lui 2024, Fondul suveran al Norvegiei a informat că valoarea sa a atins un nivel record de 20.000 de miliarde coroane norvegiene (1.800 miliarde de dolari), dublu faţă de situaţia din urmă cu cinci ani, graţie majorării veniturilor din petrol şi gaze, precum şi creşterilor de pe pieţele bursiere. Însă, în ultimele săptămâni, valoarea acestui fond a scăzut din cauza prăbuşirii burselor din întreaga lume.
De la începutul acestui an, pierderile s-au situat la aproximativ 1.100 miliarde coroane norvegiene (101,38 miliarde de dolari), a anunţat în Parlamentul Norvegiei ministrul de Finanţe, Jens Stoltenberg.
„Într-o perioadă de instabilitate ridicată, diversificarea extinsă a riscurilor rămâne cea mai bună abordare”, a declarat Stoltenberg.
Guvernul de la Oslo nu a propus schimbări ale normelor etice care interzic investiţiile Fondului la cei mai mari producători de arme din lume. În ultimele luni, ridicarea interdicţiei a fost intens dezbătută în Norvegia.
Înfiinţat în 1996, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei colectează veniturile generate de statul norvegian din producţia de petrol şi gaze, pe care le investeşte în acţiuni, obligaţiuni, proprietăţi imobiliare şi proiecte regenerabile din străinătate. În prezent, acest fond deţine 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial şi este de aproape patru ori mai mare decât Produsul Intern Brut al Norvegiei.
În 2024, randamentul general al investiţiilor fondului s-a situat la 13%.
Anul trecut, investiţiile în acţiuni au avut un randament de 18%, cele în instrumente cu venit fix un randament de 1%, în timp ce investiţiile în imobiliare au avut un randament negativ de 1%. Investiţiile în infrastructuri din domeniul energiilor regenerabile au avut un randament de minus 10%, a informat Norges Bank Investment Management (NBIM), operatorul Fondului suveran de investiţii al Norvegiei.
La finalul anului trecut, 71,4% din activele fondului erau investite în acţiuni (de la 70,9% în 2023), 26,6% în instrumente cu venit fix (de la 27,1% în 2023), 1,8% în imobiliare (de la 1,9% în 2023) şi 0,1% în infrastructuri din domeniul energiilor regenerabile, similar cu nivelul din 2023.