Alertă dată de un expert în securitate cibernetică, în legătură cu noile funcții Apple
Un expert în confidențialitatea internetului a atras atenția utilizatorilor asupra riscurilor noii funcții AI introduse de Apple, *Apple Intelligence*. Lansată luna trecută, funcția este integrată în sistemul de operare al dispozitivelor și permite extragerea de informații din aplicații și utilizarea acestora pentru a efectua diverse acțiuni.
Chip Hallett, autorul cărții *The Ultimate Privacy Playbook*, a avertizat că această tehnologie poate analiza modul în care utilizatorii folosesc aplicațiile bancare, financiare și hărțile de localizare, ridicând îngrijorări legate de confidențialitatea datelor. Totuși, există modalități prin care utilizatorii pot împiedica funcția să acceseze informații sensibile.
În secțiunea „Apple Intelligence & Siri” din Setările iPhone, există o opțiune numită „Learn from this App” (Învățați din această aplicație), activată automat. Hallett a recomandat dezactivarea acestei opțiuni, împreună cu „Suggest App” (Sugerați aplicația) și „Suggest Notifications” (Sugerați notificări). De asemenea, el a sugerat același lucru pentru aplicațiile de sănătate și fitness, pentru a împiedica funcția să acceseze informații personale.
Pagina oficială de confidențialitate a Apple susține că datele utilizatorilor nu sunt stocate și că funcția identifică doar datele necesare pentru a furniza un răspuns adaptat cerințelor utilizatorilor. Conform Apple, tehnologia este proiectată pentru a oferi o experiență personalizată, utilizând informații existente pe dispozitiv, inclusiv din aplicații.
Cu toate acestea, Hallett a declarat că *Apple Intelligence* poate învăța cum sunt utilizate aplicațiile financiare și bancare sau informațiile de localizare, citând exemplul aplicației Wells Fargo. El a demonstrat într-un videoclip TikTok cum utilizatorii pot accesa setările dispozitivului pentru a gestiona aceste opțiuni și a proteja datele sensibile, potrivit Daily Mail.
Apple consideră că aplicația este „un nou capitol în inovația Apple”
În ciuda acestor îngrijorări, Apple afirmă că datele procesate de *Apple Intelligence* sunt criptate folosind tehnologia „Private Cloud Compute”. Aceasta asigură că informațiile trimise către serverele Apple pentru procesare sunt utilizate exclusiv pentru îndeplinirea solicitărilor și nu sunt stocate sau accesibile companiei.
Apple a fost atât de încrezătoare în securitatea *Apple Intelligence*, încât a oferit o recompensă de până la 1 milion de dolari pentru oricine ar putea sparge sistemul înainte de lansarea din 28 octombrie. Sistemul permite procesarea criptată end-to-end, ștergând imediat solicitările utilizatorilor după îndeplinirea sarcinilor.
Noua funcție introduce o serie de capabilități AI, inclusiv crearea de imagini personalizate, „Genmojis”, îmbunătățiri pentru Siri, generarea automată de e-mailuri prin integrarea ChatGPT și alte funcționalități. Deși unele caracteristici nu sunt încă disponibile, acestea vor fi incluse în actualizările viitoare ale iOS 18.
Momentan, *Apple Intelligence* este disponibilă doar pe modelele high-end iPhone 15 și iPhone 16, CEO-ul Tim Cook descriind această lansare ca „un nou capitol în inovația Apple”. Cu toate acestea, experții avertizează că funcția analizează date prin învățarea tiparelor din seturi mari de informații, ceea ce ridică întrebări legate de confidențialitatea utilizatorilor.