Acţiunile din Europa au închis vineri în creştere; indicele britanic FTSE 100 a consemnat cea mai bună sesiune dinn trei luni, în timp ce lira sterlină şi euro
Acţiunile europene au închis vineri pe o tendinţă de creştere, investitorii analizând indicatorii economici slabi din regiune, care au alimentat aşteptările pentru reducerea dobânzilor de către băncile centrale, transmite CNBC preluat de news.ro
Indicele pan-european Stoxx 600 a încheiat şedinţa în urcare cu 1,18%, toate sectoarele, cu excepţia băncilor, înregistrând câştiguri. Sectorul sănătăţii şi cel de retail au condus creşterile, cu o majorare de peste 2%, în timp ce indicele bancar european a scăzut cu 2%.
În Marea Britanie, lira sterlină a atins un minim al ultimelor şase luni faţă de dolarul american, după publicarea datelor privind vânzările din retail. Oficiul Naţional de Statistică al Regatului Unit a raportat o scădere de 0,7% a volumului vânzărilor în octombrie, sub aşteptările economiştilor care preconizau o scădere de doar 0,3%.
Indicele FTSE 100 din Londra a avansat cu 1,4%, marcând cea mai bună sesiune de la începutul lunii august, în contextul speculaţiilor că datele economice recente ar putea determina Banca Angliei să reducă mai rapid dobânda de referinţă în anul următor, în pofida unei creşteri recente a inflaţiei.
În timp ce majoritatea participanţilor la piaţă anticipează că Banca Angliei va menţine dobânda cheie la nivelul actual, în decembrie, este acum prognozată o reducere de 75 de puncte de bază până la finalul anului 2025, de la nivelul actual de 4,75%.
De asemenea, euro a scăzut faţă de dolar, după ce datele PMI au arătat o contracţie accentuată a activităţii economice din zona euro în noiembrie. Euro era tranzacţionat ultima dată la 1,0397 USD, cu o scădere de 0,73% pe parcursul sesiunii.
Indicele compozit PMI HCOB al S&P Global pentru zona euro a fost de 48,1 în noiembrie, în scădere faţă de 50,0 în octombrie şi sub aşteptările analiştilor.
Tot vineri, date separate au arătat că economia Germaniei a crescut cu doar 0,1% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul anterior, sub estimarea preliminară de 0,2% pentru această perioadă.
Indicele german DAX a urcat cu 0,92%, cel francez CAC 40 cu 0,58%, iar indicele italian FTSE MIB a avansat cu 0,60%.
Pe pieţele din regiunea Asia-Pacific, majoritatea indicilor au înregistrat creşteri, urmând tendinţa pozitivă de pe Wall Street, unde S&P 500 a înregistrat al patrulea câştig consecutiv.