Știrile Zilei

Acesta ar putea avea un efect pe care nimeni nu l-a anticipat

Vaccinarea împotriva coronavirusului nu a salvat doar vieți în timpul pandemiei, ci are și un efect neașteptat, de durată, asupra sistemului imunitar. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Köln arată că vaccinul ARNm antrenează memoria pe termen lung a imunității, oferind protecție extinsă împotriva mai multor agenți patogeni, potrivit focus.de.

Potrivit cercetătorilor, persoanele vaccinate nu sunt doar mai bine protejate împotriva formelor grave de COVID-19, ci dezvoltă și un sistem imunitar în general mai puternic. Studiul a analizat efectele pe termen lung ale vaccinării asupra sistemului imunitar înnăscut – mecanismul de apărare activ de la naștere, diferit de imunitatea adaptivă, care se formează în timp prin expunerea la viruși sau vaccinuri.

Rezultatele indică faptul că ARNm-ul din vaccin generează modificări epigenetice durabile în celulele imunității înnăscute. Aceste modificări chimice influențează activitatea genelor fără a modifica ADN-ul, permițând sistemului imunitar să reacționeze mai rapid și mai eficient la infecții viitoare.

content-image

„Pentru că este vorba despre o activare a imunității înnăscute, care reacționează nespecific și împotriva mai multor agenți patogeni, este posibil ca vaccinurile ARNm să ofere o anumită protecție și împotriva altor virusuri sau bacterii”, a explicat Sebastian Theobald, coautor al studiului.

Aceste efecte au fost observate până la șase luni după vaccinare, la persoanele care au primit două sau trei doze.

Descoperirea are implicații importante pentru dezvoltarea viitoarelor vaccinuri, nu doar împotriva COVID-19, ci și pentru alte boli infecțioase.

Studiul a fost publicat în revista Molecular Systems Biology.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button