Știrile Zilei

a fost făcut primul pas pentru a încetini cancerul de pancreas, a doua tumoră cea mai ucigașă la nivel global


Este posibilă încetinirea creșterii uneia dintre cele mai agresive tumori, cancerul pancreatic, care acum este candidat să devină a doua tumoră cea mai ucigașă la nivel global până în 2030, informează ANSA, relatează Rador Radio România.

Este doar un prim pas, deoarece rezultatul a fost obținut în laborator pe șoareci și agregate din celule, dar s-a găsit în sfârșit o modalitate de a încetini creșterea sa foarte rapidă și până acum de neoprit.

„O cursă împotriva timpului”

„O cursă împotriva timpului”, au numit-o cercetătorii conduși de David Tuveson, directorul Centrului de Cercetare a Cancerului de la Cold Spring Harbor Laboratory.

Articolul este publicat în revista „Cancer Research” și prima semnătură este a italiencei Claudia Tonelli, care a obținut un doctorat în medicină moleculară la Institutul European de Oncologie din Milano.

Drumul pentru a câștiga această cursă contra cronometru este încă foarte lung, dar este încurajator să știm că prima armă descoperită de cercetători este posibilitatea de a recunoaște boala în stadii foarte incipiente, făcând astfel posibilă diagnosticarea precoce. A doua armă este faptul că substanța testată în laborator pentru a încetini creșterea tumorii este un medicament deja folosit în clinică.

Cheia pentru ambele progrese este descoperirea unei gene prietenoase cu cancerul (oncogene), care până acum era cunoscută numai din alte forme de cancer.

„Peste 95% dintre tumorile pancreatice au mutații în gena Kras, care – observă Tonelli – este oncogena de la originea acestei boli. Acum am descoperit că o altă genă, numită FGFR2, joacă un rol în amplificarea acțiunii genei Kras. Când se întâmplă acest lucru, cancerul pancreatic devine mai agresiv”.

Gena a fost observată în experimente pe șoareci și pe organoizi, care sunt modele de țesut din pancreas obținute prin cultivarea celulelor stem.

Centrul condus de Tuveson a fost un pionier în dezvoltarea acestor modele tumorale, care sunt adevărate laboratoare naturale în care poate fi studiată boala și pot fi testate medicamente.

Tot acolo, în urmă cu zece ani, au fost realizate primele organoide pancreatice și au fost obținute primele modele de șoareci ale bolii, permițând să fie studiată în profunzime. Acum au sosit primele rezultate.

Cercetătorii nu s-au limitat, de fapt, la observarea comportamentului genei FGFR2, despre care se știe că este un aliat al altor forme de cancer.

Atât de mult încât există medicamente care permit blocarea acțiunii acestei gene în alte forme de cancer, unele deja utilizate, iar altele pe punctul de a fi folosite.

Tonelli și colegii săi au folosit, apoi, unul dintre aceste medicamente atât la animale, cât și la organoidele model ale cancerului pancreatic.

Totodată, prin observarea medicamentului în acțiune, au reușit să identifice momentul ideal pentru a-l administra, astfel încât să încetinească semnificativ formarea tumorii.

S-au observat rezultate și mai bune atunci când medicamentele direcționate împotriva proteinei EGFR, cunoscută a fi hiperactivă în cancerul pancreatic, au fost utilizate împreună cu cele împotriva genei FGFR2, ceea ce a dus la blocarea bolii la naștere în multe dintre modele.

„Cu un număr tot mai mare de inhibitori FGFR2 care intră în clinică, studiul nostru pune bazele pentru a explora utilizarea lor în combinație cu inhibitorii EGFR pentru interceptarea cancerului pancreatic”, afirmă Tonelli.

Pacienții cu antecedente familiale de cancer la pancreas ar fi probabil printre primii candidați într-un studiu viitor bazat pe această cercetare.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button