‘Cei din UE sunt îngroziţi că România ar putea să ia o direcţie non-europeană’
Alegerile prezidențiale din România, desfășurate duminică, 4 mai, au fost marcate de o avalanșă de dezinformări, campanii de manipulare și îngrijorări exprimate atât de autoritățile române, cât și de lideri europeni. Politologul Andrei Țăranu a comentat situația într-un interviu acordat postului Antena 3 CNN, atrăgând atenția asupra unui posibil „război hibrid” orchestrat de actori statali ostili, cu scopul de a destabiliza procesul electoral și încrederea publicului.
- Două mari dezinformări s-au răspândit încă din ajunul votului, iar Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a avertizat că acestea poartă „toate caracteristicile unor acțiuni de manipulare și interferență a informațiilor (FIMI), derulate de actori statali”. În același timp, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a lansat apeluri către populație pentru a verifica informațiile din mediul online, în contextul propagării unor știri false despre accidente rutiere, incendii și chiar moartea președintelui în funcție.
Întrebat cum vede aceste informaţii false, Andrei Ţăranu a declarat: „Da, există şi l-am văzut cât se poate de puternic în alegerile trecute, cele care au fost anulate, din 2024. Tot s-a învârtit această idee că nu a existat o acţiune care să conducă la anularea alegerile. Aceste acţiuni au existat şi multe dintre ele s-au văzut. Nu ştiu de ce lumea uită de Potra, uită de toţi cei care, într-un fel sau în altul, au condus la acea decizie – decizie în bună măsură neaşteptată, unică în istoria democraţiei româneşti, dar nu unică în Europa. Şi, în egală măsură, au arătat cât de puternică poate să fie o acţiune de război hibrid , care este condusă de un stat inamic – în cazul acesta: Federaţia Rusă. De bani care le-au venit pe diverse filiere şi care au făcut ca anumite reţele de socializare să explodeze pur şi simplu, să conducă de la 5.000 la 7.000.000 în câteva zile de postări. Şi, foarte probabil ca şi în acest moment… «lecţia» învăţată în noiembrie-decembrie 2024 să fie din nou folosită”.
Doi dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale n-au respectat legea: au făcut campanie electorală, deşi, aceasta s-a încheiat sâmbătă, la ora 07:00, ora locală a României. În cadrul intervilui de la Antena 3 CNN, politologul Andrei Ţăranu a precizat că oficialii din cadrul Uniunii Europene „sunt îngroziţi că România ar putea să ia o direcţie non-europeană”
Sigur, acum, şi ăsta e lucrul, probabil, cel mai important… este ca autorităţile din România să fie cu adevărat pregătite, pentru că am văzut cel puţin la doi candidaţi… Exact, avem multe momente de acest gen care, într-un fel sau în altul, descumpănesc… descumpănesc atât cetăţenii din România, cât şi autorităţi din diverse alte state, care, aşa cum aţi văzut, sunt extrem de interesate de ce se întâmplă în România – pozitiv sau negativ. Cei din Uniunea Europeană sunt îngroziţi că România ar putea să ia o direcţie non-europeană şi să se alăture unei Ungarii sau unei Slovacii, într-o relaţie foarte proastă cu Uniunea Europeană şi în dauna propriilor cetăţeni, trebuie spus. Sau cei care sunt sau ar fi fericiţi dacă România ar lua această direcţie şi, practic, s-ar autocondamna la o perioadă de regres şi de ieşire din zona modernităţii”, a mai menţionat Andrei Ţăranu, profesor universitar dr. la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul SNSPA.
În ciuda climatului marcat de tensiuni și incertitudine, prezența la vot este una ridicată, atât în secțiile din țară, cât și în diaspora, semnalând un interes crescut al cetățenilor față de viitorul politic al României.