Digi și Vodafone, în centrul unei tranzacții cu mize uriașe
Telekom de doi ani se tot grăbeşte să vândă şi cred că în curând îi va reuşi treaba asta, însă piaţa de telecomunicaţii trebuie să rămână o piaţă care să funcţioneze bine atât din punct de vedere al preţului, cât şi al calităţii, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la un eveniment de specialitate.
„Anul acesta avem nu ştiu câte concentrări, dar mare pentru noi este spargerea Telekom între Digi şi Vodafone. Deci, acestea sunt genul de tranzacţii care durează, dar care sunt mari, au impact asupra economiei: să te muţi la 4, la 3 operatori de telefonie mobilă într-o zonă în care noi avem o industrie bună, în care avem preţuri mici şi servicii destul de bune şi vrem să păstrăm aceste lucruri. Dar chiar dacă se reduce numărul de jucători de pe piaţă, am publicat aşteptările noastre sau preocupările pe care le avem pe zona asta tocmai ca să stimulăm reacţiile din piaţă, să luăm o decizie rapid, că ne roagă părţile să procedăm rapid. Telekom de doi ani tot se grăbeşte să vândă, cred că în curând îi va reuşi treaba asta. Deci, ei se grăbesc, dar în acelaşi timp mai important decât viteza este să luăm şi o decizie bună, să rămână o piaţă care să funcţioneze bine şi din punct de vedere al preţului, dar şi din punctul de vedere al calităţii. Şi de asta e pentru prima dată când ne gândim să punem condiţii legate de investiţii, de standarde de calitate”, a susţinut Chiriţoiu, conform AGERPRES.
Potrivit acestuia, anul trecut Consiliul Concurenţei a avut aproape 100 de concentrări economice de analizat, una singură fiind mai complicată, respectiv preluarea Profi de către Mega Image.
„Cam 100 de concentrări au fost analizate anul trecut. Una singură a fost complicată, Mega – Profi, care este un caz care mie îmi place, mi se pare că e inovativ, pentru că ne-am uitat şi la market power şi la (…) un fel de protecţia companiilor mai mici. Asta e o abordare mai nouă. Nu e prima dată când facem asta, dar e cel mai mare caz în care am avut această abordare. Dacă vreţi, anul trecut la Mega-Profi a fost prima dată când ne-am uitat atât de mult pe puterea pe care o va avea – nu ne-am uitat numai la consumatori, cum facem de obicei, ci ne-am uitat şi în sus, deci în amonte – la puterea pe care această nouă companie o va avea faţă de furnizorii ei, iar acum, la telecomunicaţii, este prima dată când ne gândim să punem condiţii legate de calitate, deci de investiţii, să le spunem că trebuie să îmbunătăţească – nu să menţină – să îmbunătăţească condiţiile de calitate ale semnalului”, a subliniat şeful autorităţii de concurenţă, la Pria Competition Conference.
Îngrijorări exprimate
Consiliul Concurenţei şi-a exprimat o serie de îngrijorări cu privire la tranzacţiile prin care Vodafone România intenţionează să preia Telekom România Mobile Communications, iar Digi România anumite active ale aceleiaşi companii, potrivit unui comunicat remis pe 16 aprilie AGERPRES.
„Este esenţial ca, în urma acestor tranzacţii, calitatea serviciilor oferite consumatorilor să nu scadă, ci dimpotrivă, să se îmbunătăţească. Vrem să ne asigurăm că reţelele vor funcţiona la standarde înalte, că acoperirea şi viteza serviciilor vor rămâne competitive şi că planurile de investiţii în infrastructură vor continua, astfel încât utilizatorii să beneficieze de servicii mai bune pe termen lung. Evaluăm toate efectele asupra concurenţei şi colaborăm cu ANCOM, dar vrem să aflăm şi punctele de vedere ale celor afectaţi”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, citat în comunicat.
Potrivit autorităţii de concurenţă, îngrijorările vizează, printre altele, condiţiile de preţ şi impactul asupra calităţii anumitor servicii oferite clienţilor. Astfel, cele două tranzacţii ar putea afecta negativ calitatea serviciilor de internet mobil, din punctul de vedere al vitezei medii de descărcare a datelor şi există îngrijorarea că resursele de spectru pe care cele două companii ar urma să le deţină ar putea să nu fie utilizate integral.
De asemenea, Consiliul Concurenţei apreciază că ar putea fi afectat accesul companiei Orange România la servicii de colocare pe site-urile de telecomunicaţii mobile ale Telekom România Mobile Communications şi, în plus, tranzacţiile ar avea impact negativ pe piaţa de gros a serviciilor de acces şi originare de apeluri în reţele mobile din România, în urma posibilei dispariţii Telekom ca furnizor al unor asemenea servicii.
„Acest aspect, legat de lipsa unei alternative viabile din partea Digi, ar putea duce la înrăutăţirea ofertelor de acces pentru operatorii virtuali mobili (MVNO). O altă îngrijorare a autorităţii de concurenţă se referă la faptul că ar putea fi afectată disponibilitatea serviciilor de telefonie mobilă pre-paid pentru clienţii Telekom preluaţi de Digi România: există riscul ca aceasta să ofere aceste servicii pentru o perioadă foarte scurtă, în condiţii de calitate şi de preţ mai slabe, pentru ca, apoi, compania să renunţe la furnizarea lor”, notează sursa citată.
În viziunea reprezentanţilor autorităţii, tranzacţia prin care Vodafone România intenţionează să preia Telekom România Mobile Communications ar putea afecta condiţiile de preţ de care vor beneficia clienţii post-paid persoane fizice ai Telekom ce vor fi preluaţi şi condiţiile de preţ ale serviciilor machine-to-machine (M2M) furnizate de către Telekom Mobile România Communications. Suplimentar, ar putea fi afectate şi condiţiile comerciale în care Telekom va furniza către Veridian Systems servicii de hosting în temeiul contractului încheiat.
Cele două companii implicate în aceste operaţiuni pot transmite Consiliului propuneri de angajamente menite să înlăture îngrijorările identificate în ceea ce priveşte impactul asupra mediului concurenţial, iar acestea vor fi evaluate şi supuse consultării publice pe site-ul instituţiei.
Digi intenţionează să preia unele active ale Telekom cum ar fi drepturile de utilizare a unor frecvenţe radio, o parte din turnurile, infrastructura şi echipamentele acestora, precum şi întreaga activitate de furnizare de servicii de telefonie mobilă prepaid.