Bătălia pentru ‘Turul 2 înapoi’ continuă
Contestația în anulare formulată de Gheorghița Popescu, femeia care a cerut anularea alegerilor prezidențiale, a intrat marți în dezbaterea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Reprezentată de avocatul Dan Chitic, reclamanta a depus o cerere de recuzare a completului de judecată, invocând lipsa de imparțialitate a acestuia și încălcarea procedurii legale în soluționarea recursului anterior.
„Am depus o cerere de recuzare a completului de judecată. Având în vedere că suntem într-un recurs care a fost judecat abuziv. Este o suspiciune că acest complet nu este imparțial”, a declarat Dan Chitic.
Avocatul susține ca nu aveau voie să judece recursul înainte să expire cele 5 zile în care sentința de la Curtea de Apel Ploiești avea termen să fie atacată cu recurs.
Contestația în anulare vine după ce Instanța Supremă a casat în totalitate decizia Curții de Apel Ploiești, care anulase hotărârea Curții Constituționale privind validarea alegerilor prezidențiale din decembrie. Judecătorii ICCJ au apreciat că instanța ploieșteană a comis „un exces de putere” și a încălcat principiul separației puterilor în stat.
Motivarea ÎCCJ
În motivarea de 18 pagini, magistrații Instanței Supreme au arătat că hotărârea CCR este un act jurisdicțional cu statut constituțional, nu un act administrativ, așa cum eronat a apreciat Curtea de Apel Ploiești. Mai mult, au susținut că instanțele judecătorești nu au competența legală de a verifica legalitatea deciziilor CCR, autoritate de jurisdicție constituțională.
„Curtea de Apel Ploiești a interpretat greșit Constituția și și-a arogat atribuții ce revin exclusiv Curții Constituționale. Judecătorul fondului a înlăturat norme dintr-o lege organică, substituindu-le cu norme din alte acte, ceea ce contravine principiului separației puterilor în stat”, se arată în documentul motivării.
Magistrații ICCJ subliniază că interpretarea Curții de Apel a reprezentat o imixtiune a puterii judecătorești în atribuțiile CCR, depășind limitele impuse de Constituție.
Deși decizia de casare este definitivă, Gheorghița Popescu a formulat o cale extraordinară de atac — contestația în anulare — al cărei termen de judecată este stabilit pentru marți, la Instanța Supremă.